‘RASTUĆA IRANSKA PRIJETNJA’: Pentagon demantirao da razmatra slanje 14.000 vojnika u Arapsko-perzijski zaljev!

Pentagon je odbacio izvještaj da Sjedinjene Američke Države razmatraju da pošalju dodatnih 14.000 vojnika na Bliski istok, a za razlog je navedena rastuća prijetnja od Irana.

Wall Street Journal je u srijedu objavio tekst u kojem piše da bi u tom kontigentu bili i deseci brodova, a citirao je neimenovane američke zvaničnike.

Te novine tvrde da bi američki predsjednik Donald Trump odluku o pojačanju snaga na Bliskom istoku mogao donijeti već ovog mjeseca.

No, Pentagon je odbacio te informacije.

“Da budemo jasni – tekst je netačan. SAD ne razmatra slanje dodatnih 14.000 vojnika na Bliski istok”, napisala je na Twitteru Alyssa Farah, glasnogovornica Pentagona.

U Zaljevu se u posljednje vrijeme desila serija napada na trgovačke brodove, kao i napada dronovima i raketama na ciljeve u Saudijskoj Arabiji, za šta je okrivljen Iran.

Washington je već pojačao vojno prisustvo u Zaljevu i pojačao ekonomske sankcije Teheranu, podižući tenzije u regiji.

Sredinom novembra, američki nosač aviona “USS Abraham Lincoln” prošao je kroz Hormuški moreuz, demonstrirajući silu, čime je želio alarmirati saveznike i ukazati na prijetnju od Irana.

U oktobru je američki ministar odbrane Mark Esper najavio da su u Saudijsku Arabiju upućena dvije eskadrile borbenih aviona i dodatni raketni sistemi, s još 3.000 vojnika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj