MJERE ODMAZDE: Kineske vlasti će preduzeti mjere protiv američkih diplomata na kineskom tlu!

Kineske vlasti će preduzeti mjere “odmazde” protiv američkih diplomata na kineskom tlu tako što će diplomate od sada morati da obavijeste vlasti ako žele da se sastanu sa nekim zvaničnicima ili stručnjacima.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je da je odluka donesena kao odgovor na nedavno uvedene mjere Washingtona protiv kineskih diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ponovo pozivamo SAD da isprave svoje greške i povuku te mjere”, rekla je Hua.

Američki vlasti su u oktobru naložile kineskim diplomatama da State Department blagovremeno obavijeste ako žele zvaničan kontakt sa drugim diplomatama, lokalnim zvaničnicima i stručnjacima iz raznih područja.

Washington je tada naveo da uvodi takvu mjeru pošto američke diplomate ne mogu u Kini da se sastaju sa zvaničnicima i stručnjacima.

Hua je rekla da će američke diplomate morati pet dana unaprijed da obavijeste kinesko ministarstvo.

Kina i SAD su pored tih mjera u trgovinskom ratu već godinu i po dana. Bilateralni odnosi su dodatno zategnuti nakon što je američki Kongres nedavno osudio kinesku politiku u Hong Kongu i prema Ujgurima, muslimanskoj manjini na sjeverozapadu Kine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj