ZATVOREN DVORAC VERSAILLES! Haos u Francuskoj drugog dana protesta!

Zbog protesta i štrajka u Francuskoj vlada haos.

Negativne prilike i danas traju zbog najavljenih kontroverznih penzionih reformi predsjednika Emmanuela Macrona. Na protestima, održanim u četvrtak, bilo je 800.000 osoba. 

Situacija u zemlji i danas je teška jer je došlo do poremećaja u željezničkom saobraćaju, a kolaps je kad je u pitanju i saobraćaj u gradu. 

Dvorac Versailles je i danas, drugi dan štrajka, zatvoren za posjete, dok muzej Louvre i Eiffelov toranj moraju primati turiste. Poremećaji su i u zdravstvenom i obrazovnom sektoru. 

Skoro 200.000 ljudi učestvovalo je u jučerašnjim protestima tokom kojih su se dogodili sukobi sa policijom, koja je koristila dimne bombe za rastjerivanje demonstranata. Policija je intervenisala, a demonstranti su uzvratili paljenjem kafića, semafora i električnih motocikala u Parizu.

Prema navodima sindikata radnika, štrajk će se nastaviti do ponedjeljka, a francuski mediji izvještavaju da je do sada uhapšeno 70 ljudi. U postu na Twitteru, pariska policijska uprava je navela da su policija i žandarmerija izvršili 6.476 provjera i uhapsili 65 ljudi.

Lokalni mediji navode da je oko 80 posto nastavnika i profesora napustilo radna mjesta u Parizu kako bi učestvovalo u protestima. 

Policija je u četvrtak u okolini Predsjedničke palače postavila barikade i poduzela opsežne sigurnosne mjere. Mobilizirano je oko 6.000 policajaca.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj