MRAČNA TAJNA ALPA! Živopisni gradići postali su ruska špijunska baza odakle Moskva pokreće mutne operacije po Evropi!

Grupa ruskih špijuna koristila je gradove u francuskim Alpima kao ‘bazne kampove’ za obavljanje tajnih operacija širom Evrope, uključujući i napad nervnim agensom u Solsberiju.

Šamoni
Šamoni

Između 2015. i 2018. godine, najmanje 15 ruskih špijuna prošlo je kroz planinsku oblast Gornja Savoja i boravilo u gradićima poput Evijana, Anmasa i Šamonija.

Britanska, švajcarska, francuska i američka obavještajna služba otkrile su špijune, sve iz jedinice 29155 ruske vojnoobavještajne agencije GRU, koje su tu boravili.

Zajednička protivšpijunska istraga identifikovala je špijune, nakon napada u Solsberiju u martu 2018. godine, prenosi “Le Monde”.

Alekander Petrov i Ruslan Boširov, muškarci imenovani kao glavni osumnjičeni za pokušaj ubistva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, obojica su, kako se navodi, prethodno proveli neko vijreme u tom području. List takođe tvrdi da je Sergei Fedotov – još jedan osumnjičeni tajni agent, za koga se navodi da je umiješan u napad nervnim agensom novičokom – ostao tamo.

Skripalj i njegova ćerka Julija nekim čudom su preživjeli trovanje u martu 2018. godine. Ali majka troje Don Sturdžes (44) umrla je nakon što su ona i njen dečko pronašli bočicu od parfema u kojoj se nalazilo smrtonosno nervno sredstvo.

Evijan

Petrov i Boširov, za koje se vjeruje da su agenti GRU iz Sibira, rekli su u intervjuu ruskoj državnoj televiziji RT da su oni samo turisti koji su lutali Solsberijem nakon što, zbog snega, nisu uspjeli da stignu do Stounhendža. Ali Britanija je insistirala na tome da je te muškarce poslala zvanična Moskva, koja im je uručila „savršene“ alijase i lična dokumenta koja su koristili kako bi dobili vize za Veliku Britaniju.

Petrov i Boširov su osumnjičeni za trovanje u Salsberiju
Petrov i Boširov su osumnjičeni za trovanje u Salsberiju

Rusija je oštro demantovala ove tvrdnje.

“Le Monde” je naveo da su među ostalim špijunima koji su boravili u Alpima: Sergei Pavlov, za koga se priča da je povezan sa incidentom u Solsberiju, zatim Evgenij Larin, Tur Nuzirov, Naman Jusupov, Genadij Švec i Aleksandr Kulagin. Obavještajne službe pregledale su gdje su agenti odsjeli, kupovali i jeli u pokušaju da potvrde da su bili tamo.

– Najvjerovatnija hipoteza je da se ona smatra (Gornja Savoja) posljednjom bazom za sve prikrivene operacije koje je u Evropi izvela jedinica 29155 – rekao je jedan neimenovani francuski obavještajni zvaničnik.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj