VIDITE DA SE MOŽEMO DOGOVORITI! Tramp: Hvala Iranu na poštenim pregovorima o razmjeni zarobljenika!

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp zahvalio je Iranu za “vrlo poštene pregovore” o razmjeni zatvorenika između dvije zemlje koju je organizovala Švajcarska.

– Hvala Iranu na poštenim pregovorima koji su doveli do oslobađanja državljana SAD-a iz iranskog zatvora – napisao je Tramp na Tviteru uz ocjenu da uspjeh tih pregovora pokazuje “da se možemo dogovoriti”.

SAD i Iran razmijenili su zatvorenike u subotu, pri čemu je svaka strana oslobodila jednu osobu, što je rijedak slučaj saradnje između dva dugogodišnja neprijatelja čiji su odnosi pogoršani otkad je predsjednik Donald Tramp preuzeo dužnost.

U SAD je vraćen američki državljanin Ksju Vang, koji je bio zatvoren u Iranu tri godine pod optužbom za špijuniranje, dok je iranski državljanin Masud Suleimani pušten iz američkog zatvora.

Tramp, u saopštenju koje je objavila Bijela kuća, nije spomenuo oslobađanje Suleimanija, ali je zahvalio švajcarskoj vladi na pomoći u pregovaranju Vangova puštanja.

– Oslobađanje zatvorenika Amerikanaca je od životne važnosti za moju administraciju i ja ću nastaviti naporno da radim kako bih vratio kući sve naše nepravedno zatvorene građane u inostranstvu – rekao je Tramp.

Vang je bio doktorant na Prinsetonu, a osuđen je zbog špijunaže na 10 godina 2017. Njegova porodica i univerzitet tvrde kako je u Iranu bio kao istraživač u sklopu doktorskog studija istorije.

Suleimani, stručnjak za matične stanice, uhapšen je u Čikagu u oktobru 2018. zbog navodnog pokušaja izvoza biološkog materijala u Iran, čime je prekršio američke sankcije Iranu.

Švajcarskoj vladi se na Tviteru zahvalio i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavar Zarif.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj