Danas dodjela Nobelove nagrade: Bojkot Kosova, Albanije, Hrvatske, Turske i BiH

Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Hrvatska i Turska neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Stokholmu koja će biti održana danas zbog kontroverznog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea.

Brojne reakcije

Austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine. On se protivio vazdušnim udarima NATO-a na Srbiju 1999, a 2006. održao govor na sahrani srpskog lidera Slobodana Miloševića, javlja Anadolija.

Dodjela Nobela Handkeu na Kosovu, BiH izazvala je brojne negativne reakcije, a održano je više protesta u regionu.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je danas u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta sinoć su u Stockholmu zatražili da se austrijskom autoru Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida, počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Novinari i akademici okupili su se jučer u zgradi ABF-a u Stockholmu.

Među okupljenima su bili Alida Bremer, njemačka spisateljica hrvatskih korijena, njemačka i francuska novinarka Elke Schmitter i Florence Hartmann, američki novinar Roy Gutman, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, švedska novinarka Christina Doctare, član norveškog Helsinškog komiteta Enver Đuliman, kao i Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banja Luka.

image

U ime okupljene grupe govorio je bh. političar, koji živi u Švedskoj, Alen Musaefendić. Poručio je da okupljeni traže da se Handkeu oduzme nagrada jer podržava srpske ratne zločine počinjene u BiH.

Smatra da je neprihvatljivo da Kraljevska švedska akademija nauka nagradi pisca koji negira genocid u BiH.

“Ovdje su se okupili važni svjetski pisci i akademici kako bi reagovali na ovakvu situaciju. Traži se povlačenje nagrade”, rekao je Musaefendić.

Bivši sekretar Švedske akademije nauka Peter Englund, koji dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, je rekao u petak da će bojkotovati ovogodišnju dodjelu zbog odluke da se nagrada dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je podržavao srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Na sinoćnjem panelu govorio je novinar i publicista Roy Gutman, ratni izvjestitelj iz BiH.

“Rat u BiH je bio ratni zločin prerušen u rat. Mnogo prije dešavanja u Srebrenici, godinu i po prije genocida, sam zaključio da su događaji koji tome su prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka”, kazao je Gutman. Poznata novinarka CNN-a Christiane Amanpour, koja je tokom rata izvještavala iz BiH, oglasila se sa jasnom porukom uoči današnje dodjele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu.

“Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv”, napisala je Amanpour na društvenim mrežama.

Komšić izdao instrukciju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić jučer je izdao instrukciju uposlenicima Ambasade BiH u Švedskoj da bojkotuju današnju dodjelu Nobelove nagrade zbog književnika Petera Handkea koji negira genocid, počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Ured Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića informisao je jučer Ambasadu BiH u Kraljevini Švedskoj o tome da ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime BiH ceremoniji dodjele Nobelove nagrade.

“Ovim putem vas informiramo da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime BiH, a u tome smislu niti u ime Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj”, stoji u dopisu.

U Stockholm je na proteste otputovala i veća grupa građana BiH, među kojima i članice Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj