SJEDINJENE DRŽAVE SU TO BLOKIRALE?! Lavrov: Moskva želi objaviti komunikacije sa SAD-om 2016. i 2017.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna objaviti komunikaciju između 2016. i 2017. za koju je rekao da bi oslobodila Moskvu optužbi da se miješala u američku politiku, ali da su je SAD blokirale.

Predložili smo kolegama da, kako bismo odagnali sve sumnje koje su neutemeljene: objavimo ove komunikacije od oktobra 2016. do novembra 2017. tako da će mnogim ljudima to postati vrlo jasno – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon njegovog sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, javio je Reuters.

– Međutim, nažalost, ova administracija je to odbila – dodao je on.

Pompeo zaprijetio Rusiji u slučaju miješanja u izbore

Američki državni sekretar Mike Pompeo danas je upozorio svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da Rusija nikako ne smije da se miješa u američke predsjedničke izbore 2020.

Po pitanju miješanja u naša unutrašnja pitanja bio sam jasan, to je neprihvatljivo. Jasno sam iznio naša očekivanja od Rusije. Ako Rusija, ili bio koji drugi strani akter, preduzme korake za podrivanje našeg demokratskog procesa mi ćemo odgovoriti“, rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Američke obavještajne službe su jednoglasno optužile Moskvu za miješanje u izbore na kojima je 2016. pobijedio Donald Trump.

Sam Trump je često pokušavao da minimizuje te optužbe, iako već postoje sumnje u novo rusko miješanje.

“Trumpova administracija neprekidno radi na zaštiti integriteta naših izbora”, rekao je Pompeo.

Lavrov je odbacio sve optužbe.

“Ponovo smo naglasili da su sve špekulacije o našem navodnom miješanju u unutrašnja pitanja SAD neosnovane. Nema činjenica koje ih potvrđuju. Niko nam nije pokazao dokaze jer oni jednostavno ne postoje”, rekao je šef ruske diplomatije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj