DAME U VRHU DRŽAVNE POLITIKE! Finska imenovala vladu u kojoj je 12 ministrica i najmlađa premijerka na svijetu!

Predsjednik Republike Finske Sauli Niinisto imenovao je danas 76. vladu ove države koju sačinjava čak 12 žena na ministarskim pozicijama te sedam muškaraca.

Vlada Finske na čelu s premijerkom Sanniom Marinom ima 19 ministara među kojima je sedam iz Socijaldemokratska stranke, pet ministara iz Stranke centra, tri iz Zelene lige, dva iz Lijeve alijanse te dva ministra iz Švedske narodne stranke Finske. 

Važno je istaći kako je i premijerka Marin sa 34 godine najmlađa predsjednica vlade na svijetu. Ona predvodi koaliciju lijevog centra sastavljenu od pet stranaka, a koje predvode žene. Četiri među njima stare su između 32 i 34 godine. 

Podsjećamo, Marin će vjerovatno predstavljati Finsku 12. i 13. decembra na samitu lidera Evropske unije.

Foto: AFP

Na prvom plenarnom zasjedanju koje je održano jučer Vlada Finske donijela je odluku o podjeli dužnosti ministara, članova ministarskih odbora, ministarskih radnih skupina i zamjenika ministara.

Vlada premijera Marina ovom prilikom predstavila je program rada.

Foto: AFP

Damama u Finskoj pripale su liderske pozicije u ministarstvima finansija, pravde, unutrašnjih poslova, lokalne uprave, obrazovanja, nauke i kulture, poljoprivrede, ekonomije, finansija, ministarstvu za socijalna pitanja, ministarstvu za porodična pitanje te ministarstvu za okoliš i klimatske promjene.

Inače, Finska do kraja godine predsjedava Evropskom Unijom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj