Kako je zaustavljeno divljanje Lučarevićeve ‘vojne policije’?

Avazov serijal tekstova u kojima pokušava diskreditirati sistem vojne bezbjednosti u Armiji Republike BiH, dovodeći u pitanje karakter i djelovanje čelnika Uprave bezbjednosti i Uprave za moral Armije R BiH, generala Fikreta Muslimovića, podriva osnovne temelje bh. društva.

Vojna bezbjednost je zasigurno kičma svake armije. Zahvaljujući angažmanu prije svega generalu Muslimoviću koji je osmislio njen sistem i dao najznačajnija normativne akte, Služba VB imala je za cilj uspostaviti strogu disciplinu u Armiji, kako bi se samim tim, pored smanjenja broja poginulih i boljim rezultatima u borbi protiv neprijatelja, također olakšala i pregovaračka pozicija BiH i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Nije se smjelo rizikovati da se naša armija pretvori u niz odmetnutih naoružanih grupa, koje neće poštovati stav vrhovne komande ili koje će raspravljati i protiviti se odlukama Predsjedništva. Na takav način, potkopavanjem autoriteta predsjednika Izetbegovića, podrivana je i sigurnost i opstanak države Bosne i Hercegovine.

Jedna od perjanica takvog djelovanja bio je Kerim Lučarević, čelnik ‘Vojne policije R BiH’, koji je taj segment odbrane BiH, koji inače treba biti integrisan u strukturu armije, vidio kao paralelni sistem vojsci i u skladu s tim se i ponašao. Mnogi sarajevski komandanti i generali imali su gorka iskustva sa tom policijom, koja se iživljavala nad građanima i vojnicima. Jedno od takvih iskustava je u svojoj knjizi ‘Prva slavna viteška brigada’ opisao i umirovljeni oficir Armije R BiH, Ibrahim Dervišević.

Naime, nakon što ga je, bez ikakvog opravdanog razloga, privela Lučarevićeva Vojna policija te ga više sati tukla i maltretirala, Dervišević se požalio i drugim komandantima, koji su imali slične probleme sa tom ‘paralelnom strukturom’. Onda su dogovorili da kod prvog ozbiljnijeg incidenta sprovedu akciju razoružavanja Lučarevićeve policije. Tako je i bilo. Lučarevićeve policijske baze bile su brzo razoružane u Sarajevu, a akcija je bila uspješna zbog faktora iznenađenja koji je bio jedan od njenih sastavnih dijelova.

Ovo je bio drugi pokušaj eliminiranja Lučarevićeve policije. Prvi je završio neuspjehom, jer je prema Derviševićevim riječima, jedan nadređeni odao planove o akciji samom Lučareviću.

Vidjevši da im pred očima nestaje fiktivna Vojna policija, Topić je zvao ekipu komandanata koji su njome rukovodili, a na motorolu jednog od njih javio se i Mustafa Hajrulahović Talijan. On je tražio obustavu akcije i vraćanje oružja na šta mu je Dervišević odgovorio:

‘Talijan, mi želimo disciplinu, subordinaciju i normalnu vojsku. Ako si na Kerimovoj strani, onda i ti remetiš osnovna pravila, tražimo da dođeš do nas. Ako to ne uradiš, a budeš s njima i tebe ćemo uhapsiti’, kazao je Dervišević.

Akcija je uspješno provedena, fiktivna vojna policija je razoružana, a oni koji su vodili akciju dobili su pohvale od predsjednika Izetbegovića, koji je obećao što prije riješiti to pitanje.

U najtežoj ratnoj 1993. godini, svoju stranku pod nazivom “Narodna stranka BiH” je osnovao Kerim Lučarević. Uz stranku je promovisano i njihovo glasilo. Osnovna programska odrednica ove stranke, koja je osnovana u najtežim ratnim okolnostima, bilo je uklanjanje sa funkcija kompletnog političko-vojnog rukovodstva Republike BiH, a prije svega predsjednika Alije Izetbegovića. Lučarević je tokom rata izražavao posebnu mržnju prema bivšim oficirima JNA koju se stavili na raspolaganje Armiji RBiH.

Međutim, činjenica da nakon ovako sramotne uloge u periodu rata, Kerim Lučarević izlazi u javnost sebe predstavljajući kao žrtvu navodnih pakovanja generala Muslimovića, govori o tome gdje se nalazimo u pogledu osnovnih principa moralnosti kao društvo u cjelini. Zadatak generala Fikreta Muslimovića bio je da zaštiti autoritete komandovanja od aktivnosti Lučarevića i njemu sličnih, jer bi u suprotnom izbio još veći haos i anarhija u redovima armije, ali i državi.

Da su tih ratnih godina pobijedile snage nereda i nediscipline, Sarajevo bi sigurno doživjelo sudbinu Halepa iz 2016.

Detalje akcije razoružavanja Lučarevićeve policije i dramu, koja ju je pratila možete pročitati na fotografijama određenih stranica teksta knjige Ibrahima Derviševića.

(Global CIR Team/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

General Fikret Muslimović – znalac, profesionalac i prepreka rušiteljima BiH!

Komentiraj