Šta se radilo na KCUS-u za vrijeme ranijih uprava?

U nekoliko navrata smo pisali o kantonalnim institucijama od državnog značaja, koje se u režiji aktuelne šestorke, a prije svega Konakovićevog NiP-a, pokušavaju staviti pod političku kontrolu. Nakon što su suvereno zavladali kantonalnom policijom, sav svoj interes su usmjerili ka Univerzitetu u Sarajevu. Tako smo danas doživjeli da rektora UNSA Rifata Škrijelja savjetuje nastavnik tjelesnog odgoja sa sumnjivom diplomom Elmedin Dino Konaković.

Konaković je u više navrata naglašavao kakao je njegov prevashodni interes na polju obrazovanja u KS, vraćanje na poziciju nastavnika na Medicinskom fakultetu Ismeta Gavrankapetanovića. Tako smo doživjeli da nastavnik fizičkog osmišljava Zakon o obrazovanju, kako bi u njega stavio stavku koja će na posao vratiti jednog čovjeka, koji po aktuelnom zakonu ne može predavati na Medicinskom fakultetu nakon što je samovoljno napustio KCUS.

Uloga porodice Gavrankapetanović u sahranjivanju bh. zdravstva, nakon što je Faris Gavrankapetanović opustošio KCUS, sada se, čini se, nastavlja kroz pokušaj privatizacije kantonalnog Zakona o obrazovanju i Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Prisjetimo se uloge Farisa Gavrankapetanovića u srozavanju KCUS-a koji je samo na službena putovanja potrošio gotovo pola miliona maraka.

Prema zvaničnim podacima koji su nam dostavljeni iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), o trošku KCUS-a najviše je putovao bivši generalni direktor Faris Gavrankapetanović. On je samo na službena putovanja potrošio 443.130,71 KM.

“Prema podacima iz knjigovodstva, Faris Gavrankapetanović imao je dvije edukacije u periodu od 2005. do 2006. godine te u periodu od 2009. do 2012. godine, a odnosile su se na školovanje na Bledu”, rečeno je iz KCUS-a.

KCUS je za lično školovanje Farisa Gavrankapetanovića platio ukupno 106.439,37 KM i to 35.203,00 KM (plaćena školarina za period 2005.-2006.), 26.978,34 KM (putni troškovi u periodu 2005.-2006.), 6.855,75 KM (biznis kartica za Bled u periodu 2005.-2006.), 26.430,11 KM (školarina za period 2009.-2011.) i 10.972,17 KM (putni troškovi za period 2009.-2012.).

Kako kažu, na osnovu troškova putovanja i troškova biznis kartice KCUS-a, Gavrankapetanović je potrošio ukupno 490.608,68 KM. Spisak destinacija na kojim je boravio Gavrankapetanović dostavljen nam je na 20 stranica koje možete pogledati u fotogaleriji.

Od posebno zanimljivih destinacija izdvajamo: Lahore (Pakistan), Meksiko, Monako, Doha, London, Memphis (SAD), New Orleans (SAD), Chicago, Južnoafrička Republika, Argentina, Grčka, Japan, Indija, Kuba, Saudijska Arabija i Azerbejdžan.

Nakon njega, najrastrošniji je bio Damir Aganović čija su putovanja koštala KCUS 65.426,37 KM. On je po osnovu službenih putovanja odsustvovao s posla ukupno 88,5 dana.

“Damir Aganović je u periodu mandata generalnog direktora KCUS-a bio odsutan, po osnovu službenog putovanja, plaćenog odsustva i godišnjeg odmora ukupno 179 dana, što je kroz plaću, dnevnice, smještaj, prijevoz i ostale troškove koštalo KCUS 101.991,86 KM”, rekli su nam iz KCUS-a.

Aganović je kao direktor KCUS-a službeno boravio u Italiji, Hrvatskoj, SAD-u, Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Brazilu i Srbiji. Najviše je potrošio prilikom petodnevnog boravka u Marylandu (SAD) koji je KCUS koštao ukupno 11.793,89 KM.

Na službenim putovanjima najmanje je boravila aktuelna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović s obzirom na to da je od dana preuzimanja dužnosti bila na samo jednom službenom putovanju, a za šta nije uzela dnevnice.

“Sebija Izetbegović je u prvom mandatu generalne direktorice KCUS-a koristila dva dana odsustva po osnovu službenog puta, a koji nisu bili na trošak KCUS-a, niti su isplaćivane dnevnice za ova odsustva”, rečeno nam je iz KCUS-a.

Bivši generalni direktor KCUS-a i još uvijek aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Rusmir Mesihović kao direktor KCUS-a službeno je posjetio tri destinacije u kojim je boravio ukupno devet dana.

Troškovi Mesihovićevih putovanja u Ljubljanu, Beč i Berlin bili su ukupno 10.172,97 KM. Iz KCUS-a nam je rečeno da su 3.844,74 KM isplaćene Mesihoviću kroz plaću, dok se ostatak od 6.328,23 KM odnosi na troškove smještaja, prijevoza, dnevnica i ostalih troškova.

Prema podacima KCUS-a službena putovanja bivših generalnih direktora koštala su KCUS ukupno 518.730,05 KM. Odgovore KCUS-a, spisak svih destinacija, kao i podatke o utrošenom novcu pogledajte u fotogaleriji.

Ostaje da se vidi da li će nadležni istražni organi reagovati i ispitati ove, kao i druge podatke, koji su svima javno dostupni.

(Global CIR)

Komentiraj