Kongres SAD-a usvojio rezoluciju kojom se priznaje genocid nad Jermenima!

Senat, gornji dom Kongresa SAD-a, jednoglasno je rezolucijom priznao genocid Otomanskog carstva nad Jermenima početkom 20. vijeka.

Rezoluciju je krajem oktobra izglasao Predstavnički dom Kongresa što je izazvalo duboko nezadovoljstvo Turske koja genocid negira.

Rezoluciju su u Senatu nekoliko puta blokirali Republikanci predsjednika SAD Donalda Trampa, ali se danas niko nije usprotivio tekstu koji je predložio Demokrata Bob Menendes.

Hitoričari procjenjuju da je vojska Otomanskog carstva tokom i poslije Prvog svjetskog rata ubila 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. vijeka.

Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već tvrdi da su to bile žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obje strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

Ankara: Američka rezolucija o otomanskom genocidu nad Jermenima ugrožava odnose

Usvajanje rezolucije u američkom Kongresu o priznavanju genocida Otomanskog carstva nad Jermenima početkom 20. vijeka „ugrožava budućnost” odnosa Turske i SAD, upozorile su vlasti Turske ubrzo po donošenju odluke u Vašingtonu.

„Ponašanje određenih članova američkog Kongresa ugrožava tursko-američke odnose… Američka rezolucija koju je danas usvojio Senat dovodi u pitanje budućnost naših bilateralnih odnosa”, izjavio je portparol turskog predsedništva Fahretin Altun.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj