NAKON SUSRETA SA ČOVIĆEM: SDA neće pristati ni na šta, što liči na ultimatum!

U Sarajevu je u zgradi Parlamenta BiH održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

-Držimo ipak stvari stabilnim. Ne znači da nećemo naći rješenje i bit će ovakvih sastanak još. Smatramo da uz formiranje Vijeća ministara BiH krenuti i s formiranjem Vlade FBiH. Po pitanje presude Sejdić – Finci i o tome smo razgovarali i nastaviti ćemo. Ima pomaka i po pitanju presude u predmetu Ljubić. Ne slažemo se ni po pitanju Mostara. Ali mislim da pitanje izbora treba razdvojiti u ovom trenutku. HDZ insistira na legitivnim predstavnicima, a mi na jednakosti glasova”, pojasnio je Izetbegović.

SDA, dodaje, smatra da je potrebno odmah krenuti sa imenovanjem novog saziva Vijeća ministara, a odmah i sa restruktuiranjem Vlade FBiH.

– HDZ ne smatra tako. Mislim da ćemo sutradan na sastanku kojeg ću imat sa gospodinom Komšićem i Radončićem takvu stvar tražiti od HDZ-a. Ne možemo formirati čitavu Federalnu vladu u jednom danu, kako smo to uradili prije četiri godine, zajedno sa Vijećem ministara, ali možemo imenovati novog predsjednika FBiH i njegova dva zamjenika, te krenuti u proces – objasnio je Izetbegović.

Govoreći o provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, Izetbegović je kazao da će razgovori na tu temu biti nastavljeni. Kada je u pitanju presuda Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“, predsjednik SDA je kazao da tu postoje neki pomaci, te da se stvari kreću u pravom smjeru.

– Oko Mostara se ponovo ne slažemo. SDA smatra da Mostar treba odvojiti od razgovora koji se odnose na ova druga dva pitanja, Predsjedništvo BiH i Dom naroda, a HDZ ne smatra tako. Mi smatramo da sa Mostarom treba požuriti, Lokalni izbori su kroz nekih deset mjeseci, a Opći izbori za skoro tri godine, tako da bi po nama to trebalo razdvojiti – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je da u tim pregovorima treba učestvovati i međunarodna zajednica, s obzirom da je, kako je kazao, ona učestvovala u kreiranju problema u Mostaru.

– Hrvatski predstavnici insistiraju na legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda, a presude koje su dovele u pitanje izbore u Mostaru i izbore za Dom naroda FBiH su insistirali na jednakoj vrijednosti glasova ili približno jednakoj vrijednosti. Mi, Bošnjaci, smatramo da treba taj princip u potpunosti provesti. Smatramo da Bošnjaci nisu dovoljno predstavljani, da Bošnjaci, kojih je 51 posto u ovoj državi, ne učestvuju u tom procentu niti približno u agencijama, fondovima, institucijama. Postoje pariteti, postoje procenti gdje nas nema dovoljno. Odstranjeni smo iz nekih bitnih segmenata poput finansija, gdje smatramo da nam ovaj put hrvatska strana treba pomoći da dobijemo Upravu indirektnog oporezivanja, tako da i mi učestvujemo značajnije u kreiranju onoga što je fiskalni okvir i općenito finansije – poručio je Izetbegović.

Dodao je da od hrvatskog partnera očekuju i neke poteze koji se odnose na konačno potpisivanje ugovora između Islamske zajednice u BiH sa državom, te provedbu presuda Ustavnog suda koje se odnose na bosanski jezik i konstitutivnost srpskog naroda

Dodao je da Bošnjaci nisu dovoljno zastupljeni, posebno u sektoru finansija.

-Treba riješiti i pitanje sporazuma IZ BiH sa državom. Također treba riješiti pitanje konstitutivnosti Srba u pojedinim kantonima”, poručio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da će se razgovori nastaviti.

-Po pitanju Vijeća ministara BiH bilo je previše taktiziranja. Mi smo dali svoje prijedloge. Što se tiče izbornog zakona to je za nas ključno pitanje. Na tome treba zajednički raditi kako bi se postigao kompromis. Ja sam već rekao da će izbora u Mostaru biti i sad to ponavljam. Ali to nije jedino pitanje, a ja sam umjereno optimističan. Ustav je jasan i minimum koji mi možemo prihvatiti jeste da Hrvati imaju pravo da biraju svoje predstavnike”, istakao je Čović.

Dodao je da kad je riječ o Domu naroda postoji jasno pravilo o izboru legitimnih predstavnika. “Ne možemo prihvatiti da hrvatski klub u Domu naroda popunjavaju Bošnjaci. Dalje ćemo razgovarati, ali ima minimum koji mi tražimo”, naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima razgovaralo se i reorganizaciji Federacije.

-Treba skinuti neustavna ministarstva i vjerovatno imamo ideje o formiranju novih ministarstava. Vjerujem da će brzo doći vrijeme kad ćemo se dogovoriti o promjeni resora. Želja postoji, ali niko ne nameće pravila ponašanja. Pokušat ćemo naći kompromis između nas. I u FBiH funkcionira Vlada FBiH, a funkcionira i zakonodavna vlast. HDZ nikog ne ucjenjuje”, zaključio je Čović.

Izetbegović je odgovarajući na pitanja kazao da HDZ treba da napravi iskorak i relaksira situaciju.

-SDA neće pristati ni na šta što liči na ultimatum. Ali hajde da završimo Vijeće ministara, pošaljemo ANP i barem da počnemo priču o Vladi FBiH”, istakao je Izetbegović. Dodao je da će sutra biti sastanak i s Željkom Komšićem.

Zanimljivo je da ovaj put delegacije SDA i HDZ-a nisu dozvolili novinarima, pa čak ni fotoreporterima da zabilježe početak sastanka, što je neuobičajeno u odnosu na dosadašnju praksu.

Naime, iz HDZ-a su nedavno poručili da je prije formiranja vlasti u FBiH neophodno napraviti „niz dogovora”, koji se odnose na restrukturiranje Vlade FBiH, a naročito na izmjene Izbornog zakona BiH.

Iz SDA su ranije saopćili da se Vlada FBiH treba formirati bez ikakvog uvjetovanja i paralelno s formiranjem Vijeća ministara.

Ranije je najavljeno da će sastanak sutra održati i lideri SBB-a, SDA i DF-a, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Nakon ovosedmičnih sastanaka zasigurno će se situacija u vezi s formiranjem vlasti iskristalizirati.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj