NEKE OD STRANA VANJSKE POLITIKE SRBIJE (IV): Politika Srbije prema Turskoj!

Srbija i Turska grade dobre, prijateljske odnose u kojima je prioritet ekonomska saradnja. Te dvije prijateljske zemlje su postigle brojne sporazume u korist jačanja ekonomske, a time i političke saradnje.

Tako naprimjer,  augusta 2017. godine, zvaničnici Srbije i Turske su potpisali „Akcioni plan  u oblasti poljoprivrede“. Oktobra, 2017. godine, predsjednik Turske, Erdogan, sa 185 investitora, boravio je u Beogradu.15 Turska je investitor za autoput Sarajevo – Beograd. Započeta je izgradnja tog puta u dijelu koji se proteže u Srbiji. Izvode se pripremni radovi za most na Savi kod Sremske Rače. Brojni su projekti ekonomske saradnje Srbije i Turske. Zvaničnici obiju zemalja ujednačeno cijene da Turska može biti spona za privredne interese Srbije u muslimanskim zemljama Afrike i Azije, a da Srbija može približavati Tursku, prema EU i Rusiji.

Također, Turska može povezivati zajedničke interese Srbije i BiH. Dakle, Turska svojim prisustvom u zemljama Zapadnog Balkana, snažan je faktor mira i stabilnosti. Upravo u tome je najvći značaj dobre saradnje Srbije sa Turskom.

Zanimljivo je da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, bitno doprinosi ekonomskoj a time i političkoj stabilnosti Srbije, ali da predsjednik Srbije, Vučić doprinosi unutarnjoj nestabilnosti BiH, a time i nestabilnosti Zapadnog Balkana. Visok nivo prijateljske saradnje između Turske i Srbije  trebao bi se ispoljavati u korist poboljšavanja utjecaja Srbije prema BiH. Nažalost, to se ne događa, tako da saradnja Srbije i Turske napreduje, a saradnja Srbije i BiH, nazaduje.

Srbija se predstavlja da je prijatelj Turskoj. Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić je rekao da je Srbija „pouzdan i iskren prijatelj Turske“,16 što daje za pravo optimistima da će se mir u regiji Balkana stabilizirati. Takve ocjene o prijateljstvu Srbije i Turske, u Sarajevu su povod za očekivanja da Srbija bude bolji prijatelj državi BiH, a da bi spoznaje Ankare da je Beograd prijatelj Sarajevu, dodatno jačale prijateljstvo između Turske i Srbije.

U vezi s tim, važno je što Srbija bar formalno prihvata diplomatske inicijative Turske s ciljem stabiliziranja mira i uspješnijeg otklanjanja nesporazuma i sukoba između zemalja u regiji Zapadnog Balkana. Smatra se da su posebno korisni triletaralni sastanci najviših zvaničnika Tusrke, Srbije i BiH, kao što je, naprimjer, bio sastanak ministara vanjskih poslova Ivice Dačića, Igora Crnatka i Mevluta Čavušolija, u Banjoj Luci, početkom septembra 2018. godine. Ekonomske teme koje se razmatraju na takvim sastancima, poboljšavaju ambijent za rješavanje teških političkih pitanja.

Bošnjaci u entitetu RS-u su marginalizirani, poniženi, izloženi hegemoniji, radikalno zakinuti u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda, izloženi prijetnjama da nemaju šta tražiti u tom entitetu, jer nije njihov, a da je, navodno samo srpski, sve bezobzirno u odnosu na ustavnu odredbu da svaki pedalj države BiH, jednako pripada svakom njenom građaninu, bez obzira na nacionalnu ili bilo kakvu drugu pripadnost. Dobri odnosi Turske i Srbije, mogu pomoći da se prevaziđe srpska hegemonija nad Bošnjacima i ostalim nesrbima u bh. entitetu RS-u.  

(Global CIR/Amel Jašarević)


 

15 Oslobođenje, 23.08.2017. godine, strana 13.

16 Dačić, Ivica, Oslobođenje, 20. i 21.08.2018. godine, strana 4

Objavljeno u:

Komentiraj