RAZGOVORI O VIJEĆU MINISTARA! Tegeltija se sastao s Izetbegovićem

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je mandatara za sastava novog saziva Vijeća ministara Zorana Tegeltiju.Sastanak je održan u okviru konsultacija sa prestavnicima političkih stranaka koje će učestvovati u novom sastavu Vijeća ministara.

Razgovarano je o strateškim opredjeljenjima Vijeća ministara u ovom mandatnom periodu.

Izetbegović je predstavio Tegeltiji poziciju SDA u kontekstu sastava i rada novog Vijeća ministara. Predsjedništvo SDA će na sjednici koja je planirana za ponedjeljak 16. decembra utvrditi kandidate SDA za ministra i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH iz bošnjačke kvote.

Tegeltija je do sada dobio imena ministara i zamjenika ministara iz reda HDZ-a i SNSD-a i stranaka koje djeluju u okviru te grupacije. Kandidati SNSD-a Staša Košarac i Vojin Mitrović predloženi za ministre vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno komunikacija i transporta, a Mirko Okolić za zamjenika ministra odbrane.

Kandidat Socijalističke partije Vladimir Mijatović predložen je za zamjenika ministra sigurnosti, dok je kandidat Ujedinjene Srpske Siniša Ilić predložen za zamjenika ministra civilnih poslova.

Novi/stari ministri iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine bit će Vjekoslav BevandaJosip Grubeša i Ankica Gudeljević

HDZ BiH će svoj kadar postaviti i na tri pozicije zamjenika ministara. Aktuelni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ostati će na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH. Za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić.

Za sada još nije sigurno koga će SDA predložiti za ministra vanjskih poslova, u opticaju je nekoliko imena. SBB će vjerovatno za ministra sigurnosti predložiti Fahrudina Radončića ili Ismira Jusku te DF Sifeta Podžića na mjesto ministra odbrane.

Sastanak SDA i HDZ-a koje će predvoditi Bakir Izetbegović i Dragan Čović bit će održan danas, dok će u petak biti održan sastanak čelnika SDA, DF-a i SBB-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj