Drugi dan samita lidera EU-a u Briselu!

Lideri zemalja članica EU-a nastavljaju danas u Briselu posljednji samit u 2019. godini.

Ovo je i prvi sastanak na vrhu kome predsjedava novoimenovani predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, objavio je Tanjug.

Prvi dan decembarskog samita lideri EU-a počeli su jučer usvajanjem zaključaka o Konferenciji o budućnosti Evrope, koja je zamišljena kao forum na kome bi u naredne dvije godine građani, civilna društva i institucije debatovali o mogućim unutrašnjim reforma EU-a.

Druga tema Evropskog vijeća bila je posvećena klimatskim promjenama, navodi agencija, napominjući da se očekuje da lideri EU-a usvoje smjernice za dugoročnu strategiju EU-a u borbi protiv klimatskih promjena, koja bi bila zasnovana na ostvarivanju “klimatski neutralne Evrope” do 2050. godine.

Lideri su prvog dan samita u Briselu razgovarali i o odnosima s Rusijom, partnerstvu sa afričkim zemljama, situaciji u Turskoj i funkcionisanju Svjetske trgovinske organizacije.

Danas lideri EU-a sastanak u Briselu nastavljaju u formatu EU 27 i razgovorima o Eurozoni i jačanju Evropske ekonomske i monetarne unije.

Sam kraj posljednjeg samita u 2019. godini lideri EU-a posvetit će Brexitu i priprema za pregovore o budućem partnerstvu sa Velikom Britanijom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj