Posljednji trzaji političkog marginalca

Kada su formirali vlast na  kantonalnom nivou imali su samo dva kriterija: da ‘saberu’ dovoljno ruku i da SDA ne može ući u vlast. Ako prihvatate ta dva uvjeta mogli ste biti dio odlazeće ‘šestorke’ u KS. Da su bili u mogućnosti napravili bi oni i sedmorku, osmorku, devetorku…svi su bili dobrodošli, samo neka su protiv SDA. Danas, kada je SDA potpisala programski okvir za zajedničko djelovanje na svim nivoima vlasti, zajedno sa SBB-om i DF-om, Naša stranka i NiP reagovali su nevjerovatno žustro, a SDP već danima izbacuje svoja saopćenja iz ‘Mašine’ magaze.

Kada traže krivce za nadolazeći raspad aktuelne kolicije u KS, NS, NiP i SDP ne vide ih u svojoj bahatosti, rastrošnosti, privatiziranju javnih institucija te stavljanju policije i univerziteta pod političku kontrolu. Ne problematiziraju ni skandaloznu pljačku u vidu imaginarnog helikoptera za koji su planirali iskeširati gotovo 40 miliona maraka. Nisu vidjeli problem ni u tome što ljekari i medicinski radnici u domovima zdravlja štrajkuju već mjesecima.

 Djecu su tjerali u školu već drugi dan Bajrama, za godišnjicu genocida u Srebrenici kantonalna televizija je prikazivala četničku propagandu, a proteste LGBT populacije prenosila je uživo. Obnavljali su ‘kapelu vidovdanskih heroja’, dijelili novac probranim i podobnim hodžama… Konstantno su neprimjereno politizirali Univerzitet i pitanje Medicinskog fakulteta uz svesrdnu pomoć rektora Škrijelja…Planirali su iskeširati desetine miliona maraka licima koja su bespravno gradili na dionici gdje je planirana sarajevska transferzala…I na kraju što je najgore od svega, zanemarili su volju građana izraženu na izborima i formirali su vlast bez izbornog pobjednika. Stigli su da se zbratime sa Banjom Lukom i Novim Sadom, a našli su vremena da prime u zvaničnu posjetu i delegaciju katalonskih separatista…Gotovo da nije prošao jedan dan, a da nismo svjedočili novom skandalu šestorke.

Sa druge strane, SDA je stala na odbranu državnih interesa i boreći se protiv različitih pritisaka domaćih političkih aktera, ali i onih iz međunarodne zajednice, izgurala je priču o ANP-u. BiH je zvanično u MAP-u i to zahvaljujući jednogodišnjoj upornoj borbi lidera SDA Bakira Izetbegovića i dobronamjernih patriota iz drugih stranaka, koji politiku ne vode da bi bili protiv SDA ili protiv naroda, već je vode na način da u datom trenutku naprave najbolje za ovu zemlju. Budući da ne razumiju takvu političku logiku, obrušili su se i na svog dojučerašnjeg kantonalnog koalicionog partnera Željka Komšića.

Politički marginalac Predrag Kojović danas je neprimjereno oglasivši se na twitteru predsjednika SDA nazvao ‘lažovom’ jer je kazao da ne zna ‘gdje su Kojović i Forto bili u ratu, ali za ove iz SDP-a zna da su bili u Srbiji’. Usplahireni Kojović je svjestan da je već odavno izgubio autoritet u vlastitoj stranci. Počeo mu se osipati i klub u Skupštini KS odlaskom Damira Marjanovića, a politički pritisak pri zaposlenju stranačke kolegice dodatno je urušio ionako poljuljani kredibilitet cijele stranke. Fortino izigravanje Konakovićevog potrčka sigurno se nije svidjelo glasačima NS-a i sve u svemu, Kojovića čeka neizvjesna politička budućnost u vlastitoj stranci, a nije isključen totalni debakl na predstojećim općinskim izborima. Dakle, Konaković očigledno ne kontroliše situaciju u NS-u, a želio bi se baviti visokom politikom. Sva sreća pa danas postoje društvene mreže, a na njima uveliko kruže fotografije Kojovićeve ‘propusnice’ koju je dobio od HVO-a za bijeg iz Sarajeva.

Naša stranka plaća ceh zbog Kojovićeve isključivosti, zahvaljujući kojoj su odbili pruženu ruku SDA odmah nakon općih izbora 2018. godine. Znajući da cijelu državu očekuje velika drama oko ANP-a, SDA je smogla snage i sve probosanski orijentirane stranke pozvala u jedinstven front kako bi se zajedničkim snagama suprotstavili destruktivnim politikama SNSD-a i HDZ-a. Međutim, tu pruženu ruku odbili su SDP, NS, NiP, a prihvatili su je na državnom i federalnom nivou SBB i DF, koji su ipak na nivou KS ušli u avanturu formiranja nenarodne vlasti. Dali su joj godinu dana i nakon katastrofalnih rezultata žele napustiti tu priču.

Kojovićevo zapomaganje i verbalni napad na Izetbegovića kojem smo danas svjedočili, posljednji su trzaji političkog marginalca koji pokušava politički preživjeti nakon strahovitog debakla njegove politike. Ulazak u vlast sa radikalnim Konakovićem i kompromitiranim SDP-om očigledno su bili loši politički potezi zbog kojih neko i unutar NS-a mora platiti političku cijenu, a u ovom slučaju najodgovorniji je lider te političke partije. Na svu sreću nisu se ispunile želje i priželjkivanja NS-a, NIP-a i SDP-a, koji su na sve moguće načine pomagali Dodiku da izdrži u svom opiranju NATO integracijama, samo kako bi mogli staviti znak jednakosti između njega i Čovića sa jedne strane i predsjednika SDA Izetbegovića sa druge strane te kako bi dokazali svoju neutemeljenu tezu o ‘nacionalistima na tri strane koji koče napredak ove zemlje’.

U svakom zlu postoji zrno dobra, pa tako i u ovoj godini vladavine destruktivne šestorke dobro je što se svima vidno pokazalo pravo lice njihove politike koja može pronaći zajednički jezik sa HDZ-om i SNSD-om, ali ne sa SDA. Dobro je što je tako, jer dok su takvi politički projekti protiv SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića, to znači da je ona sigurno na pravom putu.

(Global CIR Team)

Komentiraj