IZ IRANSKOG MVP-a PORUČUJU: ‘Spremni smo za razmjenu zarobljenika, lopta je na SAD-u’

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi rekao je da su ‘spremni na razmjenu zatvorenika i da je lopta na američkom terenu’.

Navodeći da je 3.000 iranskih državljana zatvoreno u različitim zemljama po raznim optužbama, istakao je da su i građani drugih zemalja također zatvoreni u Iranu i da su spremni na njihovu razmjenu kako bi se riješio ovaj problem.

“Iransko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je spremno na razmjenu zatvorenika i da je sada lopta na američkom polju. Ako zemlje poput Švicarske poduzmu korake o tom pitanju, možemo razmijeniti zatvorenike.”

Takođe je zamolio iranske građane da ne putuju u Sjedinjene Američke Države, ukoliko ne moraju, čak i ako imaju vizu, jer su optuženi za kršenje sankcija.

Sredinom 2015. godine Iran je potpisao nuklearni sporazum s grupom zemalja P5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija plus Njemačka).

Prema Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu, sporazum Teheranu dozvoljava aktivnosti obogaćivanje uranijumom u procentu od 3,67 posto. U skladu sa sporazumom, Iran može raspolagati s najviše 300 kilograma uranija i 130 tona teške vode.

Teheran je ranije poduzeo korake za povećanje nivoa obogaćenog uranija i povećanje opskrbe vodom na osnovu toga što europske zemlje nisu ispunile svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu.

Iran temelji korake na smanjenju svojih obaveza u nuklearnom sporazumu na temelju člana 36. Sporazuma, koji, ukoliko sankcije ne budu ukinute, ima pravo obustaviti sporazum u potpunosti ili djelimično.

Mousavi je rekao da su novi koraci koje treba preduzeti kako bi se smanjile obaveze u nuklearnom sporazumu još uvijek u procesu evaluacije i da očekuju da će zemlje EU poduzeti ozbiljne korake u vezi s tim.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj