EKSPERIMENTALNI UZGOJ U SVEMIRU: Kanabis i kafa lete na Internacionalnu svemirsku stanicu!

Na Internacionalnoj svemirskoj stanici na proljeće će početi “uzgoj” biljaka kanabisa i kafe, a sve u svrhu eksperimenata koji bi trebalo da ispitaju uticaj mikrogravitacije na njih.

Kompanija Front Range Biosciences će, u saradnji sa Univerzitetom Colorado i kompanijom SpaceCells USA, narednog proljeća na stanicu poslati uzorke biljaka konoplje i kafe. Ova američka agro-tehnološka kompanija inače se bavi proučavanjem novih varijacija u ovim vrstama biljaka, a novi projekat bi trebalo da pokaže kakav je uticaj izmenjene gravitacije na njihov razvoj.

Biljke bi na stanicu trebalo da stignu u martu 2020. godine, a sa teretnom kapsulom Dragon, i biće poslato oko 480 uzoraka koji će rasti u kontrolisanim uslovima.

Krajnji cilj naučnika je da se ispita kako različiti uslovi, poput mikrogravitacije i radijacije, utiču na krajnji uzgoj biljaka. Zbog klimatskih promjena, naime, razne biljke bi morale da se prilagode za uzgoj na lokacijama na kojima ranije nisu uspjevale, jer na dosadašnjim mjestima uzgoj više neće biti moguć. Jedan od koraka u tom procesu je i istraživanje genetskih promjena na biljkama u svemiru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj