Orban objavio sliku: Mađarska na karti ‘progutala’ Hrvatsku

Mađarski premijer i predsjednik stranke Fidesz Viktor Orban održao je sastanak predsjedništva stranke pred povijesnom kartom Mađarske koja obuhvaća i dijelove Hrvatske.

Fotografiju sastanka na svom Facebook profilu objavio je i sam Orban. U prostorijama te najjače mađarske političke stranke je, ova karta, kako se čini,  u stalnoj postavi. 

Podsjetimo, u lipnju je Međunarodni ured za informiranje kabineta Viktora Orbána objavio ilustraciju ‘velike Mađarske’, Nagy-Magyarország, koju komadaju ruke i grabe njezin teritorij kako bi obilježili Dan nacionalnog zajedništva, spomendana uvedenog  2010. kako bi se obilježilo Trianonski mirovni ugovor koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu.

Prema odredbama ugovora, Mađarska je izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske, piše Večernji.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova tada su kazali kako je Hrvatskoj neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj