TRAJE RASPRAVA U KONGRESU! Republikanski zastupnik ogorčen: Isus Krist je imao poštenije suđenje!

Američki zastupnici večeras u zastupničkom domu raspravljaju o opozivu predsjednika Donalda Trampa. Glasanje je predviđeno između 18:30 i 19:30 sati po lokalnom vremenu, što je noćas između 00:30 i 01:30 po srednjoevropskom vremenu.

Zastupnik Ludermilk je tokom rasprave više je puta je koristio već spominjanu tvrdnju republikanaca da je Trampu uskraćeno pravo po šestom amandmanu Povelje prava, odnosno pravo „okrivljenika da se suoči sa svojim optuženikom“. 

– Šesti amandman garantira pravo okrivljenika da se suoči sa svojim optuženicima. No, identitet zviždača i dalje je ostao tajna – izjavio je on. 

Za to vrijeme svjetski mediji pišu kako Tramp nije u pravu. Šesti amandman, naime, odnosi se samo na kriminalna suđenja. Ustavna prava optuženika za krično djelo ne odnose se na javne službenike u postupku opoziva, piše CNN. 

Republikanac Beri Ludermilk (Barry Loudermilk) izjavio je da je Isus Krist imao poštenije suđenje prije nego što su ga razapeli nego što to danas ima Tramp.

Prije nego što krene ovo historijsko glasanje, sedam dana prije Božića, želim da ovo imate na umu: kada je Isus bio lažno optužen za izdaju, Pontije Pilat mu je dao priliku da se suoči s onima koji su ga optužili. Tako da je tokom tog lažnog suđenja Pontije Pilat Isusu pružio više prava nego što su to demokrati omogućili svom predsjedniku tokom ovog procesa – rekao je Ludermilk.

Američki predsjednik i dalje prati postupak opoziva te situaciju komentira na Twitteru.

Radikalni ljevičari izgovaraju nevjerovatne laži. Ovo je uvreda Americi, uvreda republikancima – napisao je Tramp nedavno na Twitteru.

Republikanci u zastupničkom domu brane Trampa i tvrde kako je cijeli postupak opoziva nepošten. Navode da demokrati ignoriraju činjenice i manipuliraju javnošću te da nema konkretnih dokaza da je predsjednik učinio bilo što nezakonito.

Predsjednica zastupničkog doma Nensi Pelosi nazvala je na početku rasprave predsjednika Trampa “prijetnjom nacionalnoj sigurnosti”.

Danas smo ovdje da za narod odbranimo demokratiju. Ako ne bismo djelovali sada, ne bismo ispunili našu dužnost. Tragično je da su predsjednikovi bezobzirni potezi učinili opoziv nužnim – kazala je Pelosi. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj