MORALES OTVORENO! ‘Svrgnule su me Sjedinjene Države, evo šta sam dao Kinezima…’

Evo Morales je izjavio da je kao predsjednik spriječio brojne pokušaje državnih udara, ali da ga je Amerika na kraju ipak svrgla uz pomoć opozicije, čijeg je lidera uporedio s kolumbijskim narko-bosom Pablom Eskobarom.

U intervjuu koji je dao osnivaču sajta „Intersept” Glenu Grinvaldu, Morales je kazao da ga je Amerika uklonila jer nije mogla da podnese da „bolivijski Indijanci” kontrolišu proizvodnju litijuma i da metal bez kojeg je nemoguće zamisliti industriju 21. vijeka prodaju Kinezima.

Morales je proglasio pobjedu na oktobarskim izborima uprkos optužbama opozicije za krađu glasova, što je pokrenulo antivladine demonstracije.

Razgovor za „Intersept” vođen je u Meksiku, gde je Morales dobio azil pošto je bio prinuđen da podnese ostavku. Do trenutka kad je intervju objavljen (preksinoć), bivši bolivijski predsjednik već se nalazio u Argentini, koja mu je odobrila izbjeglički status.

Morales je ocijenio da se demokratičnost novih vlasti ogleda u činjenici da je na njegovo mjesto privremeno došla senatorka Đeanine Anjez, čija je stranka na poslednjim parlamentarnim izborima osvojila četiri odsto glasova.

Komentarisao je i Luisa Fernanda Kamača, opozicionog lidera i kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, primjetivši da je riječ o bijelom bogatašu iz Santa Kruza, najimućnije regije zemlje, koja je htjela da se odvoji od Moralesove Bolivije.

„Njegov idol je Pablo Eskobar. Rekao je da bi u maniru Pabla Eskobara popisao izdajice Santa Kruza”, kazao je Morales, optužujući lidera antivladinih demonstracija i za povezanost s ultradesničarskom milicijom.

Objasnio je da njegovi podržavaoci nisu dozvolili da ga policija uhapsi na aerodromu i da se, zahvaljujući njima, ukrcao u avion meksičkog predsjednika. Dodao je da su nove vlasti prijetile njegovoj djeci, koja su takođe otišla u Argentinu, i da su trojica donedavnih ministra izbjegla hapšenje sklonivši se u meksičku ambasadu.

Istakao je da nije bilo izborne prevare i da su to potvrdili Univerzitet u Mičigenu, jedan vašingtonski institut i 98 stranih stručnjaka, uključujući američke i kanadske. Na pitanje zašto se kandidovao za četvrti mandat kad bolivijski ustav to ne dozvoljava, odgovorio je da su glasači to očekivali od njega.

Naveo je da je tokom šest od 13 godina njegove vladavine Bolivija imala najveći ekonomski rast u Latinskoj Americi i da je pokazala da se „može živjeti bez Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji samo zahtjevaju privatizaciju”.

Smatra i da je bio daleko uspješniji od američke Agencije za suzbijanje narkotika, čiji su agenti djelovali u Boliviji do njegovog dolaska na vlast.

Tada je pod zasadima koke bilo 30.000 hektara, danas 20.000, podsjetio je Morales. Objasnio je da je svojevremeno protjerao američkog ambasadora upravo zato što se miješao u bolivijsku politiku i da je američka ambasada i na poslednjim izborima probala da potkupi ljude da glasaju za opoziciju.

Kazao je i da za vrijeme njegovog mandata nije nastradao nijedan antivladin demonstrant, dok je nakon njegovog odlaska na protestima ubijeno više od 30 njegovih podržavalaca.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj