POLICIJSKE AKCIJE U ZDK I TK: Uhapšene desetine osoba!

Policijski timovi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) započeli su rano u srijedu pretrese na 31 lokaciji na području Maglaja, Zavidovića i Tešnja.

Radi se o nastavku opsežne policijske akcije kodnog naziva “MREŽA III”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te se postupa po naredbama općinskog sudova u Zenici, Tešnju i Zavidovićima.

“Ova akcija je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje dvadeset osam lica koje se sumnjiče za vršenje krivičnih djela u vezi zloupotrebe opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja i municije i koja su i meta ove akcije. Na lokacijama na kojim se vrše pretresi do sada je dvadeset lica stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode”, saopštio je MUP ZDK.

MUP ZDK će detalje i rezultate akcije potvrditi po okončanju naznačenih aktivnosti koje su još uvijek u toku.

Poznata imena uhapšenih zbog reketarenja u Tuzli, među njima i Beriz Kabilović

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su jučer više osoba u okviru akcije kodnog naziva “Scarface”, a na teret im se stavlja nekoliko krivičnih djela, između ostalog i reketarenje. Među njima je i Beriz Kabilović koji je od ranije poznat policajcima, potvrđeno je za Klix.ba.

Policajci iz Tuzle jučer su na području ovog grada, po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona, proveli akciju kodnog naziva “Scarface” u okviru koje su izvršeni pretresi na nekoliko lokacija, a tom prilikom je uhapšeno više osoba koje se uz niz krivičnih djela dovode u vezu i s reketarenjem.

Iz Tužilaštva TK je potvrđeno da se osobe sumnjiče za organizirani kriminal u vezi s iznudama, ucjenama, trgovinom drogom, nasilničkim ponašanjem i drugim krivičnim djelima.

Uz hapšenje osoba policajci su izvršili i pretrese na više lokacija, a prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, zaplijenjena je i određena količina droge, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela.

Informacije koje su potvrđene za Klix.ba govore da su osim Kabilovića u ovoj akciji uhapšeni i Amer Hajdarević, Selver Salimović zvani Švrćo, Amir Lisičić, Adnan Požegić, Mujo Mandžić, Ammar Adrović i Elvis Hamzić.

Krajem novembra Kabilović je privođen prilikom otvaranja njegove diskoteke u Tuzli, ali je nedugo nakon privođenja pušten na slobodu.

Protiv Kabilovića u Tužilaštvu TK je otvoren predmet i zbog napada na inspektora Adnana Okanovića koji je radio na predmetu protiv njega.

On se 22. februara ove godine predao Tužilaštvu TK nakon što je za njim raspisana međunarodna potjernica. Mjesec i po kasnije pušten je iz pritvora bez mjera zabrane.

Više informacija o jučerašnjoj akciji će biti poznato danas na konferenciji za medije koju će održati predstavnici Uprave policije MUP-a TK.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj