TONY BLAIR DOŠAO NA SVOJE! ‘Umjereni laburisti moraju preuzeti kontrolu nakon što je propao kvazirevolucionarni socijalizam Jeremyja Corbyna’

Bivši britanski premijer Tony Blair i najuspješniji izborni pobjednik laburista u srijedu je pozvao umjerene laburiste da preuzmu kontrolu nad strankom nakon što je propao “kvazirevolucionarni socijalizam” Jeremyja Corbyna.

Former British Prime Minister Tony Blair speaks at the Hallam Conference Centre in London, Britain December 18, 2019. REUTERS/Toby Melville

Vođa laburista na odlasku Jeremy Corbyn pozvao je na razmišljanje o izbornom porazu i najgorem rezultatu laburista od 1935. U tijeku je borba za preuzimanje kontrole nad strankom, ali je krajnje lijevi pristaše Corbyna nisu spremni pustiti.

“Preuzimanje Laburističke stranke od krajnje ljevice pretvorilo se u hvaljeni protestni pokret s krajnje nesposobnima za vođenje vjerodostojne vlade”, rekao je Blair koji je triput pobijedio na izborima i bio premijer od 1997. do 2007.

Laburisti su sada osvojili samo 203 mjesta na izborima, 59 manje u odnosu na prethodne izbore. Pali su za 7.8 postotnih bodova na 32.2 posto podrške, dok je premijer Boris Johnson s konzervativcima osvojio 365 mjesta, 47 više s osvojenih 43.6 posto glasova.

“Laburisti imaju izbor, obnoviti se kao ozbiljan, progresivan, nekonzervativni konkurent za moć u britanskoj politici ili se povući. U tom slučaju će kroz neko vrijeme biti zamijenjeni”, rekao je Blair.

Prekorio je Corbyna jer je vodio laburiste u poraz s nizom ideja koje glasače nisu zanimale.

“Predstavljao je političku ideju, brend kvazirevolucionarnog socijalizma, miješajući krajnje lijevu ekonomsku politiku s velikim zazorom prema vanjskoj politici Zapada”, rekao je bivši premijer.

“To se nikad nije sviđalo tradicionalnim laburističkim biračima i nikad neće i za njih predstavlja kombinaciju zabludjele ideologije i ekstremne nesposobnosti koju smatraju uvredljivom”, kazao je Blair.

“To je ustvari bijesni krik protiv sustava. To nije program za vladu. Za osvajanje vlasti trebamo biti disciplinirani, a ne samodostatni.”

Corbyn je, osim obećanja još jednog referenduma o brexitu u kojem bi on bio neutralan, ponudio biračima najradikalniju socijalističku vladu u britanskoj povijesti, veću javnu potrošnju, masovnu nacionalizaciju i porez za bogate.

Pristaše Corbyna tvrde da je Blair iznevjerio radničku klasu okretanjem stranke udesno i potkopavanjem vjere u političare svojom podrškom američkoj invaziji na Irak 2003.

Blair je rekao kako je Corbynovo komplicirano i dvosmisleno stajalište o brexitu uznemirilo i protivnike i pristaše izlaska Britanije iz Europske unije.

“Išli smo putem gotovo pa komične neodlučnosti, udaljili se od obje strane u raspravi i ostavili naše glasače bez vodstva”, rekao je Blair.

“Izostanak vodstva u očigledno najvećem pitanju s kojim se zemlja suočava ojačalo je sve ostale nedoumice u vezi Jeremyja Corbyna”, smatra Blair.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj