NJEMAČKI ‘BILD’: “Merkelova objavila rat Trampu zbog gasovoda Sjeverni tok 2”

Njemačka kancelarka Angela Merkel odlučno je reagovala na odluku američkog Kongresa da usvoji zakon koji predviđa uvođenje sankcija kompanijama angažiranim na”Sjevernom toku 2″.

Izjava Merkelove se može ocijeniti kao “objava rata” američkom predsjedniku Donaldu Trampu, piše njemački “Bild”. Merkelova je reagovala na odluku američkog Kongresa “jasnom porukom”, piše list, citirajući kancelarku: “I ne vidim drugu mogućnost, osim da budemo odlučni tokom pregovora sa SAD-om da je neprihvatljiva praksa eksteritorijalnih sankcija“.

“Bild” piše da je izjava Merkelove “očigledna objava rata” Trampu i da ona neće dopustiti da SAD nastave da potkopavaju projekat gasovoda koji ona podržava. Njemački tabloid naglašava da, bez obzira na pokušaje koje preduzima američka strana, projekat u vrijednosti od oko 10 milijardi eura “ne može biti zaustavljen” i uskoro će biti završen.

Kako se navodi u članku, u ovom trenutku je izgrađeno više od 2.100 kilometara drugog gasovoda koji prolazi kroz Baltičko more. Ostalo je da se provuče još oko 300 kilometara cijevi. Autor članka ne isključuje mogućnost da sankcije dovedu do usporavanja radova, jer će Rusija morati da traži nove specijalne brodove za postavljanje cijevi po dnu Baltičkog mora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj