OPTUŽENI ZA KRIVIČNA DJELA ORGANIZIRANJA TERORISTIČKE GRUPE! Grupa bh. državljana deportovana iz Sirije u BiH, odmah uhapšeni!

Grupa bosanskohercegovačkih državljana, koji su ratovali u Siriji na strani takozvane ‘Islamske sržave’ (DAIŠ), deportovani su večeras u Sarajevo.  Avion, kojim su doputovali na Međunarodni aerodrom Sarajevo, sletio je oko 18 sati. 

Grupa bh. državljana iz Sirije deportovana u BiH

Osim, kako nezvanično saznajemo, sedam muškaraca stigla je i grupa žena i djece koji su u srodstvu sa borcima DAIŠ-a.  Muškarci koji su učestvovali u borbama u okviru ove terorističke organizacije bit će, prema ranije utvrđenim procedurama i u skladu sa zakonima BiH, predati istražnim organima naše zemlje.

Muškarci koji su deportovani u BiH su osumnjičeni za krivična djela organizovanja terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelima protuzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Podsjetimo, BiH ima zakon prema kojem sankcioniše učešće svojih državljana na stranim ratištima.

Žena i djeca koji se vraćaju u BiH bit će medicinski zbrinuti, ukoliko je potrebno. Oni prolaze sigurnosne provjere, a zatim nakon kraćeg boravka u prihvatnim centrima trebali bi biti pušteni kućama.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je zaključak na sjednici 29. novembra o povratku bh. državljana iz kampova u Siriji i Iraku, a u kojem se navodi da se radi o 24 državljana BiH.

Tužilaštvo: Osumnjičeni za ratovanje na stranom ratištu deportovani u BiH

Osumnjičene osobe koje su transportirane u Bosnu i Hercegovinu, pod istragom su zbog kaznenih djela organiziranja terorističke skupine (čl.202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl.162b.) i terorizam (čl.201.) KZ BiH, saopćio je portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti sukladne međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebice Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine obvezala poštivati i provoditi na temelju članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji. 

U proteklim danima, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i suradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba – državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istrage zbog kaznenih djela organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. st. 2. u svezi sa člankom 201. KZ-a BiH i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. st. 2. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa kaznenim djelom terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Za nekim od ovih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a Tužilaštvo nastavlja sa njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provedbi aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na saradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj