SLUŽBENO POKRENUT ‘IMPEACHMENT’! Zastupnički dom potvrdio optužbe za opoziv Trampa, slijedi suđenje u Senatu!

Predstavnički dom američkog Kongresa sinoć je, oko 20 sati po lokalnom vremenu, izglasao opoziv američkog predsjednika Donalda Trampa.

Važno je naglasiti da to još uvijek ne znači da je Tramp smijenjen s dužnosti. O njegovoj smjeni odlučivat će Senat, no protiv Trampa je sada službeno pokrenut opoziv (eng. impeachment). Ovo je treći put u povijesti da je Kongres izglasao opoziv predsjednika.

Glasalo se o dvije točke opoziva optužnice za opoziv koju je sastavio i izglasao Kongresni odbor za pravosuđe: zlouporabu ovlasti i opstruiranje Kongresa.

230 zastupnika glasalo je za opoziv – demokrati su glasali s 229 glasova za, a pridružio im se jedan nezavisni zastupnik. Nijedan republikanac nije glasao za opoziv Trampa. 197 zastupnika glasalo je protiv opoziva – svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata.

Tramp će biti smijenjen s dužnost tek ako njegov opoziv potvrdi gornji dom Kongresa – Senat. U njemu će se održati svojevrsno kvazisuđenje, u kojem će svih 100 senatora biti porota, predsjednik Vrhovnog suda John Roberts će biti sudac, a lideri Predstavničkog doma preuzet će ulogu tužiteljstva, piše Index.hr.

Vođa većine Mitch McConnell imat će glavnu ulogu u postavljanju pravila suđenja. Budući da Trampovi republikanci u Senatu imaju većinu, a za potvrdu opoziva potrebna je ne obična, nego čak dvotrećinska većina, izgledi da Tramp zaista bude smijenjen vrlo su tanki.

Podsjetimo, glavna optužba protiv američkog predsjednika je ta da je zloupotrijebio svoje predsjedničke ovlasti tako što je “tražio uplitanje strane vlade, Ukrajine, kako bi pomogla njegovom ponovnom izboru”, i to tako da iskopa prljavštinu o njegovu političkom suparniku Joeu Bidenu i njegovu sinu Hunteru, što bi mu zasigurno pomoglo na predsjedničkim izborima iduće godine.

Kao sredstvo pritiska na Ukrajinu koristio je i paket vojne pomoći vrijedne gotovo 400 milijuna dolara koju je unatoč odluci Kongresa bio blokirao, kao i poziv u posjet ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Sve se otkrilo nakon što je neimenovani zviždač iz CIA-e prijavio nadređenima svoju zabrinutost da je Tramp neprimjereno vršio pritisak na Zelenskog u njihovom prvom telefonskom razgovoru 25. jula.

Prijava zviždača došla je do Kongresa, ali čitava stvar ovog puta nije ostala na još jednom Trampovu skandalu u nizu. Ovaj je skandal sada uzrokovao izglasavanje opoziva američkog predsjednika, što je tek treći opoziv predsjednika u povijesti SAD-a.

To su prije Trampa bili Andrew Johnson 1868. i Bill Clinton 1999., a obojica su kasnije oslobođena u Senatu. Richard Nixon je 1974. bio pred glasanjem za opoziv koji bi sigurno bio izglasan, ali ga je preduhitrio tako što je dao ostavku.

Tramp optužuje demokrate za namještaljku, objavljuje bijesna pisma i tvitove

Tramp pak optužuje demokrate da žele preokrenuti ishod izbora 2016. na kojima je on pobijedio. Nakon što je jučer rekao da preuzima “nula” odgovornosti za ovu dramatičnu situaciju koja će ga, bio oslobođen ili ne, trajno obilježiti, poslao je bizarno pismo predsjednici Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, u kojem ju je optužio da “nanosi bol i patnju našoj republici zbog sebične osobne, političke i stranačke koristi”.

Suđenje u Senatu

Proces koji je započeo juče odvijat će se u pet faza koje bi mogle potrajati nekoliko mjeseci. Nakon što je izglasan opoziv Trampa u predstavničkom domu nakon jako duge sjednice, završene su tri faze, a sljedeće će teći ovako:

Faza 4 – Senat SAD u punom sastavu u ulozi porote uz predsjedavanje predsjednika Vrhvnog suda SAD John G. Robertsa Jr. počinje proces suđenja. Predsjednik SAD će biti pozvan da se izjasni po optužnici, ukoliko se ne pojavi smatrat će se da se izjasnio da nije kriv. Senat će za potrebe suđenja imenovati menadžere koji je će zastupati proces u ime Senata, dok će predsjednik imati priliku da ima svoje branioce prisutne kako bi zastupali njegove interese. Obje strane će imati pravo da pozivaju i unakrsno ispituju svjedoke.

Faza 5 – Senat SAD nakon obavljenog suđenja iza zatvorenih vrata donosi presudu u slučaju protiv predsjednika SAD, ali na javnom zasjedanju i uz javno glasanje donosi konačnu odluku. Odluka može biti da je predsjednik počinio “izdaju, podmićivanju ili drugi veliki zločin i prekršaj” što će značiti da će predsjednik biti udaljen iz ureda i njegovo će mjesto zauzeti aktuelni potpredsjednik SAD. Druga odluka može biti da predsjednik nije počinio nijedan od navedenih zločina te da ostaje u uredu do kraja mandata. Za osudu predsjednika biće potrebna 67 glasova senatora odnosno 2/3 svih senatora od kojih je trenutno 53 Republikanca, 45 Demokrata i 2 nezavisna senatora.

U prethodna tri slučaja u kojima je proveden proces opoziva predsjednika SAD nijedan predsjednik nije uklonjen iz ureda. Andrew Johnson koji se na procesu našao 1868. je za samo jedan glas preživio i ostao na poziciji predsjednika rezultat glasanja je bio 35-19 u korist uklanjanja predsjednika, Richard Nixon je prije početka procesa u Seantu 1974. godine podnio ostavku i time izbjegao sučeljavanje sa zakonodavcima, dok je Bill Clinton 1999. godine bio osuđen u Zastupničkom domu, ali ne i u Senatu koji nije došao ni blizu 2/3 neophodnih glasova.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj