USMRTILI PORODICU POLITIČKOG PROTIVNIKA I 32 NOVINARA! Članovi klana Ampatuan na Filipinima proglašeni krivim za ubojstvo 57 osoba!

Filipinski sud proglasio je u četvrtak krivima glavne pripadnike političkog klana Ampatuan za pokolj obitelji političkog protivnika i 32 novinara.

Sud u Manili utvrdio je da su optuženi članovi utjecajne obitelji Ampatuan krivi za ubojstvo 57 osoba na otoku Mindanao u pokrajini Maguindanao 2009. Taj napad jedan je od najgorih slučajeva izbornog nasilja u toj zemlji i jedan od najvećih svjetskih pojedinačnih napada na novinare.

Među osuđenima na doživotni zatvor za višestruka ubojstva su članovi tri generacije obitelji Ampatuan. Presudom je obuhvaćen 101 optuženik. Članovi obitelji Ampatuan optužena je za napad iz zasjede na konvoj suparničkog klana koji je putovao kako bi registrirao svog kandidata za izbore.

Među žrtvama su bili supruga i rodbina suparničkog kandidata za guvernatorske izbore, odvjetnici i 32 novinara koji su ubijeni u pucnjavi pored seoske ceste nakon čega su pokopani u jami.

Sudac je na izricanju presude pročitao dugi popis optuženika od kojih su neki oslobođeni zbog nedostatka dokaza, među kojima su i neki članovi obitelji Ampatuan.

Napad je bio bezobziran čak i za filipinske standarde po kojima su politička ubojstva uobičajena na izborima za gradonačelnike, guvernere pa čak i kongres.

8Global CIR/Agencije)

Komentiraj