NOVA PRAVILA U PORDUČJU RADA, ALI OBIM TRGOVINE ISTI! SAD izglasale revidirani trgovinski sporazum s Meksikom i Kanadom

Američki Zastupnički dom izglasao je u četvrtak revidirani sjevernoamerički trgovinski sporazum između SAD-a, Meksika i Kanade koji je uveo stroža pravila u područje rada, no istodobno ostavio vrijednost godišnje trojne trgovine na razini od 2,1 bilijuna dolara.

Novi Sporazum Sjedinjene Države-Meksiko-Kanada (USMCA) smatra se revidiranom, obnovljenom verzijom 25 godina starog Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma (NAFTA).

Sporazum su još prije godinu dana potpisali čelnici triju država, no odgađano je njegovo izglasavanje u Kongresu.

Ranije ovog mjeseca demokrati su ustvrdili da je postignuta pobjeda s revidiranim sporazumom koji će, po njima, bolje zaštititi američke radnike. Zakon kojim se revidira sporazum izglasale su sve tri zemlje.

Sada će se o sporazumu morati izjasniti i Senat, što se očekuje iduće godine. I republikanci i demokrati smatraju da je postignut dobar sporazum.

“USMCA će donijeti milijarde dolara našem narodu i desetke tisuća novih radnih mjesta Amerikancima”, kazao je na Twitteru potpredsjednik Mike Pence, nazvavši sporazum najvećim trgovinskim sporazumom u američkoj povijesti.

Demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi ustvrdila je da je sporazum transformiran zahvaljujući promjenama koje su demokrati tražili za marljive Amerikance.

Poboljšanja koja su pokrenuli demokrati, po njihovim navodima, odnose se na čvršće standarde vezane uz okoliš i rad, od čega će koristi imati američki radnici, te na zahtjev za većom minimalnom plaćom u Meksiku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj