RUSIJA PRATI SITUACIJU NA KOSOVU?! Lavrov: EU je zakazala!

Evropska unija je zakazala, pokazala je nemoć da riješi kosovsko pitanje, ocijenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Lavrov za “Srpski telegraf” podsjeća da je dijalog Beograda i Prištine u Briselu zamro i da se već duži period ne vide pomaci.

Trenutno, sa naše tačke gledišta ne vidi se preduslov za dodavanje nove dinamike regulisanju kosovskog pitanja. Na Kosovu se nastavlja postizborni haos i borba za vlast. Posrednički potencijal EU u značajnoj mjeri je devalviran“, kaže Lavrov.

Na pitanje šta je glavna prepreka, on odgovara da sudeći po svemu, EU još uvijek nije u stanju da ostvari uticaj na kosovske Albance kako bi oni bili pritisnuti da koriste razuman konstruktivan pristup pregovorima sa Srbijom.

Na primjer, od 2013. Priština sabotira ispunjenje na sebe preuzetih obaveza u vezi sa stvaranjem Zajednice srpskih opština Kosova. Već čitavu godinu se ne ukidaju diskriminatorske antisrpske carine na srpsku robu, koje su uvele kosovske vlasti”, kazao je Lavrov.

Odgovarajući na pitanje kako Moskva vidi rješenje kosovskog čvora, šef ruske diplomatije kaže da se Rusija zalaže za postizanje održivog i uzajamno prihvatljivog rešenja na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a.

On je dodao da rješenje mora da odgovara međunarodnom pravu, te da dobije odobrenje Savjeta bezbjednosti jer se radi o obezbjeđenju međunarodnog mira i sigurnosti.

Lavrov je kazao da će se Rusija složiti samo sa odlukom koja će zadovoljiti i Srbe,

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj