SADRŽAJ PROGRAMA REFORMI DOŠAO DO MEDIJA: “Integracija BiH u EU i NATO je naš vanjskopolitički cilj”

Portal Srpska Info objavio je sadržaj dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine, kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo 19. novembra i koji bi dan nakon potvrđivanja novog saziva Vijeća ministara BiH trebao biti dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu.

U uvodu dokumenta se navodi da je BiH predana poboljšanju odnosa sa NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u toj vojnoj alijansi, što je činjenica koju su ranije, tokom sporenja oko Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), isticali i zvaničnici NATO-a.

U dokumentu se dodaje da će “konačnu odluku” o članstvu u NATO-u donijeti Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH. Konstatacija da će za članstvo u NATO-u biti potrebna “konačna odluka” govori u prilog nastavka puta naše zemlje ka članstvu u Alijansi, s obzirom na to da je za fazu u kojoj bi naša zemlja došla u situaciju da donosi tu odluku potreban napredak u integracionom procesu.

Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH – navodi se u dokumentu.

Ovim se zapravo potvrđuje opredijeljenost BiH ka članstvu u NATO-u, s obzirom na to da član 84. Zakona o odbrani BiH, kojeg je usvojila Parlamentarna skupština BiH, konstatira da su sve institucije dužne provoditi aktivnosti s ciljem članstva naše zemlje u NATO-u. Na temelju tog zakona je Predsjedništvo BiH podnijelo zahtjev za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP).

U dokumentu se ističe da je BiH “prepoznala euroatlantske integracije kao jedan od svojih vanjskopolitičkih ciljeva”.

BiH će nastaviti da razvija svoje odbrambene institucije i Oružane snage BiH, kako bi bile sposobne da izvršavaju zadatke definirane zakonom i podržavaju strateške ciljeve u oblasti sigurnosti i odbrane – navodi se u Programu reformi BiH.

Naša zemlja je ovim dokumentom preuzela obavezu razvijanja NATO kompatibilnih struktura snaga u skladu sa zahtjevima i kapacitetima, osiguravajući interoperabilnost sa NATO-om i partnerskim snagama. Također se ističe da će koordinacija državnih institucija biti vršena preko Komisije za NATO integracije Vijeća ministara BiH.

– Odnosi s NATO-om se kontinuirano razvijaju kroz razne programe i mehanizme saradnje u kojima učestvuje BiH. Uključivanje BiH u savremene ekonomske, evropske, političke i procese sigurnosne saradnje potvrđuje njenu predanost principima demokratije, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava. Bosna i Hercegovina podnosi NATO-u ovaj dokument „Program reformi Bosne i Hercegovine“. BiH je predana poboljšanju odnosa s NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu s ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH – piše u Programu reformi.

Program reformi, dokument koji je na sjednici Predsjedništva BiH usvojen 19. novembra ove godine i koji definira odnose naše zemlje s NATO savezom, trebao bi biti poslan u Brisel dan nakon što bude imenovano Vijeće ministara BiH. To znači da, ukoliko na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH u ponedjeljak bude okončan taj proces, onda bi Program reformi trebao u NATO biti poslan u utorak.

Galeriju pogledajte ovdje.

(Global CIR/SI)

Komentiraj