PAKLENI HOROR U AUSTRALIJI NE JENJAVA: Temperature se penju na 47 stupnjeva, megapožar guta 460.000 hektara kod Sydneya!

Toplinski val koji je australskoj državi Novi Južni Wales donio temperaturu od gotovo 47 stupnjeva Celzija pogoduje šumskim požarima u dijelovima Australije, a plamena stihija koja je okružila Sydney dodatno su se razbuktale uslijed “katastrofalnih” uvjeta, javljaju u subotu agencije.

Trenutno oko Sydneya gore tri požara koja su se potpuno otela kontroli, javlja Reuters i podsjeća da je australsku istočnu obalu pogodio toplinski val bez presedana koji je stigao sa zapada, raspirujući na svom putu stotine požara. Za sada je u zoni požara u južnoj Australiji pronađena jedna mrtva osoba.

“Danas je grozan dan”, kazao je zapovjednik vatrogasnih postrojbi u Novom Južnom Walesu Shane Fritztsimmons.

U dijelovima te najgušće naseljene države, uključujući i zapadni dio Sydneya, očekuju se temperature od 47 stupnjeva Celzija.

Požari opustošili tlo površinu Belgije

Požari su opustošili najmanje tri milijuna hektara zemljišta diljem Australije, što je veličina Belgije, i do sada je od izbijanja požara poginulo deset ljudi, a 800 kuća je uništeno.

U subotu je na snazi dobio “mega požar” koji se proširio na 460.000 hektara tla sjeverno od Sydneya. Na udaru vatrene stihije je obližnji nacionalni park Blue Mountains.

Oko 3000 vatrogasaca u Novom Južnom Walesu sprema se na pogoršanje uvjeta s obzirom da su meteorolozi za poslijepodne najavili južni vjetar brzine oko 90 kilometara na sat.

Liječnici upozoravaju stanovništvo Sydneya na toksični dim koji guši grad, a posebice su upozorenja odaslana starijima i djeca da ne izlaze van.

Šumski požari u Australiji su redovita pojava i izbijaju svake godine, no ove godine izbili su ranije i intenzivnije, a prate ih ih rekordno visoke temperature.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj