SPC DONIJELA U NIKŠIĆ ‘MOŠTI’ IZ OSTROGA, PROTIVI SE NOVOM CRNOGORSKOM ZAKONU! Nakon što su vjernici iz BiH vraćeni sa crnogorske granice, oglasio se i Milorad Dodik!

U Nikšiću je danas održan skup u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske, na kojem ukazalo na protivljenje usvajanju Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti. U Nikšić su, također, sa Ostroga donesene i mošti Svetog Vasilija Ostroškog. Pojedini vjernici nisu uspjeli da dođu do Nikšića, jer su autobusi sa graničnog prelaza vraćeni u Bosnu i Hercegovinu.

– Skupu po policijskim procjenama prisustvuje oko 6.000 građana što je daleko manje od očekivanih procjena organizatora, navodi se u saopštenju crnogorske policije.

Mošti svetog Vasilija

Kako je rekao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, sabrali su se da se ujedine.

Radosni smo i kada imamo nevolja i teškoća, a imamo ih i danas jer trpimo nepravdu, ali se tješimo Svetim Vasilijem koji je sve muke nosio krijepko, ali i hrabro štiteći narod i crkve i objedinio narod oko crkve i vjere. Ako neko udari na hram, udario je na sve. Molimo se gospodu da urazumi sve one koji su oko srca stavili zlu namjeru, kazao je Joanikije.

Jedan broj ljudi koji se uputio iz Republike Srpskena ovaj skup nije uspio da tamo i stigne.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je vraćanje vjernika iz tog entiteta i BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima BiH, već i regiona.

Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi njegovanja dobrosusjedskih odnosa i saradnje, rekao je Dodik.

Također, ulazak u Nikšić nije dozvoljen ni sveštenicima, sveštenomonasima i vjernicima Eparhije mileševske

Iz Eparhije mileševske su poručili da će ih na Saboru u Nikšiću predstavljati Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije, koji je obaviješten o zabrani ulaska vjernicima i sveštenstvu.

Podsjećamo, skup pod nazivom “Muž je branič žene i deteta, narod branič crkve i plemena”, organizovale su Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikčićka Srpske pravoslavne crkve (SPC), u crkvi svetog Vasilija Ostroskog u Nikšiću. Za tu priliku su iz manastira Ostrog donijete mošti svetog Vasilija Ostroskog, što je okupilo značajan broj vjernika iz Crne Gore, ali i susjednih zemalja Srbije i BIH.

Manipulacija i svetogrđe

Taj potez SPC-a izazvao je osudu državnih organa Crne Gore uz stav da je riječ o “manipulaciji”, “svetogrđu”, te da je prenošenje svečevih moštiju bez prethodne saglasnosti države nezakonito.

Na skupu nema stranačkih obilježja, ali su prisutni pojedini opozicioni poslanici.

Predsjednik Crne Gore Milo Djukanović rekao je sinoć, govoreći o najavljenom saboru, da je u pitanju politizacija crkve.

I kao što vidite tu sada više i nema kamuflaže. Pored crkvenih velikodostojnika na taj skup pozivaju i politički lideri koji ne skrivaju da prethodno idu u neke centre u regionu, pretpostavljam na konsultacije tog djelovanja na tom, kako kažu predbožićnom saboru, rekao je Đukanović, prenose srbijanski mediji.

Komentiraj