TRAMP POTPISAO SANKCIJE ‘SJEVERNOM TOKU 2’, PREDVIĐENE MJERE I ZA ‘TURSKI TOK’: Sve uklopljeno u Zakon o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u iznosu od 738 milijardi dolara!

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je prijedlog zakona o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za Sjeverni tok 2, gasovod koji se gradi za transport ruskih zaliha gasa direktno u Njemačku preko Baltičkog mora.

Sankcije su dio zakona o odbrambenoj potrošnji vrijednog 738 milijardi dolara, prenosi Hina. Moskva i Berlin već su osudili sankcije i najavljuju “recipročne” mjere.

“Ponosno ću potpisati zakon s najvećim ulaganjem u američku vojsku”, rekao je Tramp prilikom potpisivanja.

‘Sredstvo prisile’

Gasovod Sjeverni tok 2, veliki energetski projekt kojim će se transportirati ruski gas preko Baltičkog mora u Njemačku je “sredstvo prisile i političke moći” koji će oslabiti američke odnose s Njemačkom i Evropom.

Zakon daje Trampu rok od 60 dana da nametne sankcije plovilima koja su uključena u polaganje cijevi za Sjeverni tok 2 i Turski tok, još jedan ruski gasovod koji transportira gas Turskoj i strancima koji su ispomoć plovilima.

Očekuje se da će Sjeverni tok 2 biti pušten u pogon u sljedećim mjesecima.

“Allseas” se već povukao

Sankcije protiv kompanija koje rade na ruskom gasovodu “Sjeverni tok 2” stupile su na snagu, saopštilo je američko ministarstvo finansija, izvještava Tas.

Te sankcije uključene su u vojni budžet za fiskalnu 2020. godinu, a potpisao ih je američki predsjednik Donald Tramp.

U saopštenju se upozorava da, u skladu sa režimom američkih sankcija, sve strane koje su namjerno prodale, iznajmile ili obezbijedile plovila koja učestvuju u postavljanju cijevi na dubini od 30,5 metara i više u okviru izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok, moraju da povuku ta plovila.

“Reuters” prenosi da je švajcarsko-holandska kompanija  “Allseas” saopštila da je obustavila sve aktivnosti na polaganju cijevi za gasovod Sjeverni tok 2 zbog američkih sankcija.

Kompanija je navela da će postupiti u skladu s odredbama Zakona o vojnom budžetu SAD i da američkih vlasti očekuje smjernice u vezi sa regulatornim i tehničkim pitanjima i objašnjenja u vezi sa zaštitom životne sredine.

Evropski partneri Rusije očekuju od SAD-a razjašnjenje o sankcijama

Ministarstvo finansija SAD-a i evropski partneri Rusije održat će danas konsultacije povodom sankcija protiv „Sjevernog toka 2“, rekao je novinarima vicepremijer Rusije Dmitrij Kozak.

“Danas će biti održane konsultacije Ministarstva finansija SAD i naših evropskih partnera radi razjašnjavanja šta te sankcije znače. One su formulisane nedovoljno jasno. Evropljani ne razumiju, prije svega, šta to znači“, rekao je Kozak.

Prema njegovim riječima, kada bude shvaćena suština sankcija – kada počinju da djeluju ograničenja i u kom obimu će važiti za evropske kompanije – bit će moguće govoriti o njima. „Za sada je još rano“, rekao je Kozak.

Polaganje cevi tokom izgradnje gasovoda Severni tok 2 u Lubminu

‘Turski tok’ već završen

Do 8. januara treba da bude završen kopneni deo “Turskog toka”, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je za taj datum najavio otvaranje tog međunarodnog gasovoda u Instanbulu, uz prisustvo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

„Gasprom“ je 19. novembra saopštio da završava posljednje pripreme prije puštanja u rad gasovoda „Turski tok“, što bi trebalo da se dogodi do kraja 2019. godine. Trenutno su oba kraka napunjena gasom. Kompresorska stanica „Ruska“ i obalski dio u Rusiji spremni su da počnu sa radom. Istovremeno se privode kraju radovi na prijemnom terminalu u Turskoj.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] Šta je značajno Putin uradio na globalnom planu otkako je u Bijeloj kući Donald Tramp? Ništa spektakularno, čak bi se moglo kazati da i na unutrašnjem planu ima sve većih problema, o čemu svjedoči nedavna ostavka vlade Dimitrija Medvedeva. Čak i ‘Sjeverni tok II’, koji je okosnica ekonomskih obećanja Vladimira Putina i koji se počeo realizirati davne 2010. godine (ponovo za vrijeme demokratske administracije u Bijeloj kući), došao je pod znak pitanja, nakon Trampovih sankcija ovom projektu. […]

  2. […] Donald Tramp potpisao je prijedlog zakona o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za Sjeverni tok 2, gasovod koji se gradi za transport ruskih zaliha gasa direktno u Njemačku preko Baltičkog mora, i […]

  3. […] Donald Tramp potpisao je prijedlog zakona o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za Sjeverni tok 2, gasovod koji se gradi za transport ruskih zaliha gasa direktno u Njemačku preko Baltičkog mora, […]

  4. […] Donald Tramp potpisao je prijedlog zakona o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za Sjeverni tok 2, gasovod koji se gradi za transport ruskih zaliha gasa direktno u Njemačku preko Baltičkog mora, […]

  5. […] TRAMP POTPISAO SANKCIJE ‘SJEVERNOM TOKU 2’, PREDVIĐENE MJERE I ZA ‘TURSKI TOK&#82… NIKO NIJE BIO GRUBLJI PREMA PUTINU OD MENE, ON TO NAJBOLJE ZNA! Tramp: Pogledajte šta sam im uradio sa ‘Sjevernim tokom 2’ DOK TRAJE BLOKADA IZGRADNJE ‘SJEVERNOG TOKA 2’: Egipat, Grčka i Kipar potpisali pomorski sporazum da bi se suprotstavili Turskoj! ALIJANSA ZA ISTOČNI MEDITERAN! Šta se krije iza američke inicijative koja okuplja Kipar, Grčku i Izrael, a zaobilazi Tursku? Objavljeno u: […]

  6. […] predsjednik Donald Tramp potpisao je krajem 2019. godine sankcije kompanijama koje učestvuju na izgradnji gasovoda, čime je projekat Sjeverni tok 2 praktično […]

Komentiraj