POMPEO ŽESTOKO OPTUŽIO RUSIJU I KINU: ‘To što ste učinili u Vijeću sigurnosti UN-a je sramotno, okrvavili ste ruke!’

Sjedinjene Države poručile su u subotu Rusiji i Kini da su okrvavile ruke jer su uložile “sramotan” veto u Vijeću sigurnosti na nacrt rezolucije kojom se za godinu dana produljuje UN-ova prekogranična pomoć za četiri milijuna Sirijaca.

“Okrvavili ste ruke”, rekao je u priopćenju američki državni tajnik Mike Pompeo obraćajući se Moskvi i Pekingu.

Dvije zemlje su “radije pružile pomoć svom partneru u Damasku stavljajući na kocku život milijuna nedužnih civila usred zime i istodobno im još više zaprijetile pomažući neprekidnu vojnu ofenzivu režima (Bachara alAssada i Rusije na Idlib”, pokrajinu na sjeverozapadu zemlje, dodao je Pompeo.

Ta pomoć (u hrani i u medicinskim potrepštinama) uglavnom koristi stanovnicima područja koja dijelom izmiču kontroli Damaska, napose Idliba koji je u rukama džihadista skupine Hayat Tahrir al-Cham (HTS), bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

Rusija, saveznik sirijskog režima, drži da je Damask preuzeo u zemlji dovoljno kontrole da može osigurati slanje međunarodne humanitarne pomoći sa svog teritorija, a ne s graničnih prijelaza u Turskoj i u Iraku.

No američki državni tajnik misli da “nema alternative za UN-ove prekogranične isporuke i nema izvedivog zamjenskog rješenja kojim bi se nahranili milijuni Sirijaca dok sirijski režim ne prekine rat protiv svog naroda”.

UN-ovo odobrenje za prekograničnu pomoć istječe 10. siječnja i zemlje članice Vijeća sigurnosti dotad još mogu postići nagodbu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj