U BLIZINI LIBIJSKE OBALE: Haftarove snage zauzele brod sa turskom posadom nakon što je Erdogan najavio moguće slanje turskih trupa u ovu zemlju!

Snage lojalne libijskom komandantu Khalifi Haftaru, koja se protivi vladi u Tripoliju, objavile su da su u blizini libijske obale preuzeli brod koji je plovio pod zastavom Grenade, a čiju posadu čine turski državljani.

Ovaj čin dolazi ubrzo nakon što je turski parlament odobrio sigurnosnu i vojnu saradnju sa Libijom.

Brod koji pripada Haftarovoj Libijskoj nacionalnoj vojsci (LNA) zaustavio je brod u teritorijalnim obalama Libije, blizu istočnog grada Derbe i preusmjerio ga u luku Ras El Hilal “zbog inspekcije tereta koji je prevozio”, rekao je glasnogovornik LNA Ahmed Mirmari, bez dodatnog pojašnjavanja.

Istočne snage agenciji Reuters poslale su video snimak na kojem se vidi kako Haftarove snage zaustavljaju brod i ispituju članove posade, kao i fotografije pasoša tri turska državljana. Ankara za sada nije komentarisala događaj.

Turska uz međunarodno priznatu vladu

U subotu, Turska je potpisala sigurnosni i vojni sporazum sa međunarodno priznatom libijskom vladom (GNA).

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi Turska mogla u Libiju poslati trupe koje bi pomogle snagama GNA, koje se bore protiv Haftarove vojske.

Eksperti Ujedinjenih nacija prošlog mjeseca su Reutersu kazali da Libija šalje vojnu opremu u Libiju, čime krši embargo UN-a.

Turska u ratu u Libiji podržava vladu na čelu sa Fayezom al-Sarrajem, koja već mjesecima odolijeva ofanzivi Haftarove vojske.

Kako se vjeruje, Haftar, pak, ima podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Rusije.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj