(VIDEO) Olujni vjetar u Dalmaciji, more razbijalo brodove o obalu!

Na kraju meteorološki ekstremne nedjelje u Dalmaciji zapuhala je snažna tramontana.

Danju su puhali jugo i lebić čiji su udari bili ponegdje jači od 100 km/h. Ipak, veći problem od valova bila je vrlo izražena plima koja je ponegdje donijela rekordnu razinu mora, javlja Dalmacija Danas.

Centar jake sredozemne ciklone nalazi se nad sjevernim Jadranom i tamo je pritisak pao na vrlo niskih 980 hPa na nivou mora. Na cijelom Jadranu prevladava oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, tako da su do deset sati već pale značajne količine kiše.

Prema podacima mreže stanica Pljusak.com, čak 59 litara kiše po kvadratnom metru palo je u Zamosorju, u Veloj Njivi. Drugdje u Dalmaciji palo je 5 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, ali glavnina oborina očekuje se sljedećih sati.

Dolaskom tramontane, more se uz obalu ponovno uzburkalo, a mnoge luke i lučice nisu zaštićene od valova koji stižu sa zapada.

Tako je i u Dugom Ratu u nedjelju navečer potopljeno nekoliko kafića, a mnogi su dojurili na more spašavati svoje brodice.

Već sada postoje brojni problemi u pomorskom saobraćaju, pa su u prekidu brojne linije, tako da je otok Hvar u potpunosti odsječen od kopna.

Linije prema Supetru i Šolti trenutno voze. Prema Visu je jutros isplovio trajekt, ali njegovo isplovljavanje upitno je za drugi dio dana. Zbog niskog pritiska zraka došlo je do pojave ciklonalne plime. Tako se i jutros more izlilo na rivu u gradu Hvaru, a pojava će širom Dalmacije biti intenzivnija sredinom dana.

Dobra je vijest da se slabljenje vjetra očekuje tokom ponedjeljka, a kiše vjerovatno više neće biti do kraja godine, barem ne u Dalmaciji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj