ZAVRŠENI INTERVJUI: Komisija dala preporuku za imenovanje ministara i njihovih zamjenika u Vijeću ministara

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na današnjoj sjednici sa sedam glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim dala je preporuku Predstavničkom domu PSBiH za imenovanje ministara i zamjenika u Vijeću ministara. 

Sedam članova je bilo “za”, četiri su bila protiv, dok je jedan član Komisije bio suzdržan.

Predsjedavajući Komisije Halid Genjac je kazao da su obavljeni intervjui sa svim kandidatima koje je nominovao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

“Radi se o 8 kandidata za pozicije ministra i 9 za zamjenike. Jedan kandidat za ministra nije nominovan, radi se o poziciji za ljudska prava i izbjeglice, kao ni jedan zamjenik. Odlučivali smo samo o onima koje je dostavio gospodin Tegeltija”, kazao je Genjac.

On je istakao da su se članovi izjasnili o davanju preporuke Zastupničkom domu da se potvrdi imenovanje kandidata koje je predložio Zoran Tegeltija.

Komisija je danas imala 13 članova s obzirom na to da je Staša Košarac izuzet iz rada u komisiji i pri glasanju s obzirom na to da je on jedan od kandidata za ministra.

Do imenovanja novog saziva vijeća ministara BiH ostao je još jedan korak, a on bi trebao biti napravljen na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je predviđeno potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Sjednica je zakazana za danas u 13:30 sati.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj