AMBASADOR MAĐARSKE U BiH! Krisztián Pósa: BiH nije potreban referendum za ulazak u NATO!

Njegova ekselencija ambasador Mađarske u BiH Krisztián Pósa naglasio je kako nije potrebno organiziranje referenduma za pristupanje NATO-u.

Ambasador Mađarske je naglasio kako je i Mađarska bila u sličnoj situaciji kao što je trenutno BiH i da je sasvim normalno da se diskutuje o pristupanju NATO-u.

Naglasio je kako za pristupanje NATO-u nije potrebno održavanje referenduma jer država u takvim integracijama ne predaje nikakve ovlasti alijansi već ostaje suverena.

“Referendum se inače održava kada država gubi neku svoju ingerenciju. Ulaskom u NATO država ne gubi ništa od svojih ingerencija. Kada je u pitanju EU to je druga priča, jer pristupanjem EU, država neke svoje ingerencije predaje Briselu. Međutim, kod ulaska u NATO, država ostaje nezavisna i suverena”, naglasio je Pósa u jednom svome ranijem izlaganju.

(Global CIR)

  1. […] “Referendum se inače održava kada država gubi neku svoju ingerenciju. Ulaskom u NATO država ne gubi ništa od svojih ingerencija. Kada je u pitanju EU to je druga priča, jer pristupanjem EU, država neke svoje ingerencije predaje Briselu. Međutim, kod ulaska u NATO, država ostaje nezavisna i suverena”, naglasio je Pósa u jednom svome ranijem izlaganju. […]

  2. […] je branio Halid Genjac, britka sablja bh. geoploitike. Njene takve tvrdnje ranije je osporio mađarski ambasador u BiH Krisztián Pósa) Konstatacija da će za članstvo u NATO-u biti potrebna “konačna […]

Komentiraj