KONGRES NA PAUZI: Suđenje Trampu u Senatu ostaje nepoznanica!

U američkom Kongresu je u toku praznična pauza poslije odluke Predstavničkog doma o opozivu predsjednika Donalda Trampa, a članovi Kongresa su otišli na pauzu bez dogovora o nastavku procesa.

Glavno pitanje trenutno u Vašingtonu je kako će izgledati takozvano suđenje u Senatu, na kojem će se odlučivati o Trampovoj smjeni, kao i da li će demokratama biti omogućeno da pozovu nove svjedoke tokom tog procesa, navodi Glas Amerike.

Gornjem domu Kongresa još nije ni proslijeđena rezolucija o opozivu, usvojena u Predstavničkom domu, zbog čega republikanci i Tramp kritikuju predsjedavajuću Nensi Pelosi.

U američkom Kongresu u toku je pauza u zasijedanju, ali republikanci i demokrate nastavljaju da se spore u pogledu opoziva Trampa i predstojećeg suđenja u Senatu, na kojem će se odlučivati o njegovoj smjeni.

– Požurili su da glasaju o opozivu, a sada odjednom Nensi Pelosi odugovlači sa procesom – rekao je republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson.

Istovremeno, njegov demokratski kolega Dag Džons iz Alabame tvrdi:

– Ako zaista veruju da je slučaj protiv Trampa tanak, to je zato što je predsjednik Sjedinjenih Država naredio svojim glavnim saradnicima, koji imaju direktna saznanja o svemu, da ne svjedoče.

Nakon što je Tramp prošle nedjelje ušao u istoriju kao treći američki predsjednik opozvan u Predstavničkom domu, članovi Kongresa otišli su na odmor bez dogovora o tome kako će izgledati nastavak procesa.

Demokrate žele da u Senatu svjedoče predsjednikovi aktuelni i bivši saradnici koji su odbijali da sarađuju u istrazi o opozivu.Zahtjev za izvođenjem novih svjedoka, između ostalog, pravdaju i novo objavljenim mejlovima, u kojima se navodi da je Bijela kuća tražila zamrzavanje vojne pomoći Ukrajini samo sat i po nakon spornog telefonskog razgovora američkog lidera sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji je bio i povod za Trampov opoziv.

– Senator Mekonel i predsjednik Tramp nisu iznijeli dobre razloge zašto ne bi trebalo da bude svjedoka i dokumenata – smatra Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel više puta je sugerisao da nema potrebe za saslušanjem svjedoka, iako nije isključio tu mogućnost.

Bijela kuća želi brzo okončanje procesa u Senatu, na kojem se očekuje da Tramp bude oslobođen optužbi.

Tramp je na Tviteru napao predsjedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi, nazivajući je “ludom” zato što još nije proslijedila rezoluciju o opozivu bez koje ne može da počne suđenje u gornjem domu Kongresa.

Pelosi ističe da to neće uraditi dok se ne utvrde pravila za suđenje.

– Spremni smo kada budemo vidjeli šta oni imaju – kazala je.

Dok članovi Kongresa raspravljaju o opozivu, ankete pokazuju da je to pitanje duboko podijelilo zemlju, a da dug proces u Predstavničkom domu nije mnogo promijenio odnos snaga.

Prema mišljenju Kapri Kafaro, profesorke Američkog univerziteta u Vašingtonu, proces opoziva nije značajno uticao na promjenu stavova, već samo učvrstio postojeće.

Senat će o smjeni Trampa, koji je u Predstavničkom domu optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, raspravljati u januaru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj