Ovo je 10 zanimljivosti o filmu “Divan život” koje vjerovatno niste znali….

Film „Divan život“ redatelja Franka Capre s Jimmyjem Stewartom u glavnoj ulozi, smatra božićnim klasikom, ali 1946. godine nije se mogao naslutiti takav uspjeh. Ipak, pet nominacija za Oscara i nagrada Zlatni globus za Franka Capru kao najboljeg redatelja bio je početak globalnog uspjeha filma. Kako to često biva, snimanje tog filma prepuno je filmskih trivija, a mi smo izabrali deset najzanimljivijih.

  1. Ideja za film započela je kada Philip Van Doren Stern nije uspio naći izdavača za knjigu o čovjeku po imenu George Pratt koji razmišlja o samoubojstvu sve dok ne dobije priliku vidjeti kako bi svijet izgledao bez njega. Stoga je tu pripovjetku autor objavio kao božićnu čestitku, te je razaslao na 200 adresa. Jedna je završila kod Davida Hempsteada, producenta kompanije RKO Pictures, koji je kupio prava na ekranizaciju. Nešto kasnije iste godine Frank Capra je otkupio ta prava i snimio film „Divan život“.
  2. Iako se film danas smatra klasikom, u vrijeme prikazivanja u kinima bio je financijski gubitnik, toliki da je odveo u propast producentsku kompaniju Liberty Films u vlasništvu redatelja Franka Capre.
  3. Prema navodima iz knjige Roberta Matzena “Mission: Jimmy Stewart and the Fight for Europe“, za Jimmyja Stewarta je film „Divan život“ bio prvi nakon njegovog dolaska s ratišta. Proveo je 20 mjeseci na prvoj crti tijekom Drugog svjetskog rata zbog čega je tijekom snimanja filma bolovao od PTSP-a.
  4. Film je isprva trebala producirati kompanija RKO. Njihova želja bila je da Cary Grant glumi Georgea Baileya, a ne Jimmy Stewart.
  5. Bert i Ernie iz “Ulice Sesame” imaju ista imena kao i policajac i taksist iz filma „Divan život“. Insajderi tvrde da je to čista koincidencija.
  6. Jimmy Stewart rekao je kako je tijekom snimanja scene u kojoj se George moli u baru počeo tako uvjerljivo plakati da je redatelj Frank Capra odlučio kropati scenu kako bi bolje prikazao uvjerljivost njegovih emocija. Zato je slika u toj sceni zrnata za razliku od ostatka filma.
  7. FBI je označio film kao komunističku propagandu te je u dokumentu podijeljenom unutar biroa navedeno kako film „predstavlja prilično očit pokušaj da se diskreditiraju bankari“ i da se „namjerno okleveta gornja klasa“.
  8. „Divan život“ prvi je i posljednji film koji je Frank Capra producirao, financirao, režirao te bio koscenarist.
  9. Glumac i producent Sheldon Leonard kazao je kako je prihvatio ulogu šankera Nicka samo kako bi od honorara mogao kupiti ulaznice za bejzbol utakmice.
  10. “Divan život“ zauzeo je 2006. godine prvo mjesto na listi najinspirativnijih filmova svih vremena prema izboru Američkog filmskog instituta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj