SLJEDEĆIH DANA DOLAZI DELEGACIJA MMF-a! Argentina odobrila ekonomske mjere za okončanje krize!

Argentinska vlada lijevog centra odobrila je paket hitnih mjera koje bi trebale izvući zemlju iz najgore ekonomske krize u posljednjih 18 godina.

Argentina je u recesiji koju je prije 18 mjeseci potaknuo kolaps pezosa. Ekonomska kriza traje već 18 mjeseci a raspirio ju je pad vrijednosti pezosa.

Očekuje se da će gospodarstvo ove godine pasti 3,1 posto. Inflacija iznosi oko 55 posto a nezaposlenost se približava razini do 10,5 posto.

Stopa siromaštva nešto je iznad 40 posto. Godine 2001. godine iznosila je 57 posto, podsjeća novi predsjednik Alberto Fernandez, koji je preuzeo dužnost 10. prosinca.

Fernandez je obećao da će osoviti zemlju na noge, najavivši paket kriznih mjera. Kongres je prijedlog odobrio prošlog petka a Senat u subotu.

Hitne mjere objavljene su u ponedjeljak poslijepodne u službenom glasilu vlade.

Fernandezov plan uključuje povećanje poreza na kupovinu deviza, izvoz poljoprivrednih proizvoda i prodaju automobila. Vlada također planira povećati poreze višoj i srednjoj klasi.

Zakon predviđa i dodatne izvršne ovlasti na području financija, poreza, uprave, mirovina, carina, energije, zdravstva i socijalne politike.

Cilj je vlade “voditi računa o potrebama najugroženijih sektora i … potaknuti rast”, rekao je ministar za socijalnu politiku Alejandro Vanoli.

Vlada je obećala da će se “boriti protiv gladi” i najavila 10.000 pezosa (160 dolara) bonusa za umirovljenike, te zamrzavanje cijena komunalnih usluga na šest mjeseci.

“Situacija je teška. Zemlja je bila prisiljena restrukturirati dug, u uvjetima velikog fiskalnog i financijskog deficita, recesije i inflacije”, kazao je ministar za socijalnu politiku.

“Država usmjerava sve svoje napore u pomoć socijalno najugroženijima”, poručio je Vanoli.

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Argentini prošle godine rekordnih 57 milijardi dolara kredita. Bivši predsjednik Mauricio Macri pregovarao je s MMF-om o restrukturiranju duga.

Argentina duguje ukupno 335 milijardi dolara, što odgovara nešto više od 90 posto njezinog BDP-a.

MMF je dosada isplatio zemlji 44 milijarde dolara zajma, a novi predsjednik Fernandez kazao je da neće prihvatiti preostale rate. Novinare je u ponedjeljak obavijestio da delegacija MMF-a dolazi u Argentinu “sljedećih dana”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj