UGROŽAVA MIR U REGIJI: Burne reakcije na Strategiju odbrane Srbije!

Danas su zabilježene burne reakcije na predstavljenu Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije.

Prvi put Srbija je smogla snage i hrabrosti da izađe pred čitav svijet i kaže šta je njen nacionalni interes, kazao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin obrazlažući u Skupštini, set zakona iz oblasti odbrane. U dokumentu je utvrđeno sedam nacionalnih interesa, s posebnim naglaskom na vojnu neutralnost i očuvanjem ‘Republike Srpske’ kao nacionalnog priotriteta.

– Nikada srpska država, nikada država Srbija nije rekla da je njen nacionalni interes očuvanje života Srba bez obzira gdje oni žive. I nikada pred dokumentom koji je pred vama nije rečeno da je Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše spoljne politike – poručio je Vulin.

Nema Balkana bez moćne i jake Srbije, nastavio je Vulin govoreći o koristima koje ta zemlja ima od tzv. mini šengena koji, kako je rekao, pojedini iz regije ocjenjuju kao stvaranje Velike Srbije.   

– Samo pogledajte šta rade Šiptari, šta rade u Hrvatskoj i kako se prema nečemu odnosi Milo Đukanović. Znate da je to dobro za Srbiju ako ta tri faktora govore protiv toga. I dodate još tu, naravno, Izetbegovića i njegovu ekipu – kazao je Vulin.

Reagovanje Džaferovića i Komšića

Burne reakcije na strategiju stigle su iz BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da suspendira strategiju, kazavši da se radi o svjesnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je da se Srbija  mora suzdržati od svakog djelovanja protiv cjelovitosti BiH.

– Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Entitet Republika Srpska je dio suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda, nego i bošnjačkog i hrvatskog i svih drugih naroda koji tamo žive, kao uostalom i cijela Bosna i Hercegovina – istakao je Džaferović.

– Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru Zapadnog Balkana, jer bi to bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini – poručio je Komšić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj