KLJUČA U CRNOJ GORI, PROSRPSKI ZASTUPNICI ZBOG CRKVENE IMOVINE PRIJETE NASILJEM: ‘Budite spremni, možete računati na najgore’

Širom Crne Gore blokirane su saobraćajnice u znak protesta zbog Prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti, o kome danas uz povišene tenzije raspravljaju poslanici Skupštine Crne Gore. To je odgovor na poziv opozicionog Demokratskog fronta (DF) čiji su čelnici tokom skupštinske rasprave pozivali pristalice da blokiraju ulice i zaprijetili sukobima u slučaju da zakon bude usvojen.

Taj poziv je naišao na odziv širom Crne Gore i blokirani su magistralnu putevi, ulazi u gradove, prenose podgorički mediji i navode da je policija privela nekoliko ljudi koji su odbili da poslušaju nalog policije i deblokiraju saobraćajnice.

Blokadi je prethodila oštra retorika u Skupštini i prijetnje sukobima od strane poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF) koji traži od vlade da povuče zakon.

Skupština je večeras završila raspravu o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, a poslanici u nadležnom odboru razmatraju amandmane na taj akt.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je iz skupštinske  govornice poručio vladajućoj DPS i Vladi da ukoliko ne prihvate njihove amandmane “slobodno računaju na najgore”. On je pozvao “ratne drugove iz 1991. i 1999. godine da budu spremni”.

“Ne može 2.000 policajca da zaustavi ovo, računajte da će se desiti katastrofa” , poručio je Mandić.

Premijer Duško Marković odgovorio je Mandiću da će vlada “s dužnom pažnjom” razmotriti podnijete amandmane i ocijenio da su “prijetnje nedostojne Crne Gore”.

“Nije u duhu demokratije i političkog standarda da prijetite ako ne budu usvojeni. Ne mislim da vam taj pristup donosi rezultat politički. Svaka prijetnja stvara otpor, prirodno ili emotivno. Kada je u pitanju Vlada, te ćemo amandmane razmotriti sa najboljom pažnjom. Vašu prijetnju ćemo odbaciti kao nešto što je nedostojno Crne Gore i njene tradicije”, odgovorio je premijer Marković.

Premijer se ranije danas, na inicijativu DF-a, sastao s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem koji je od Markovića tražio da Vlada, kao predlagač zakona, odloži raspravu o zakonu za poslije božića.

Nema nagovještaja da će Vlada da odsutane od svog prijedloga i odloži glasanje o zakonu.

Centar Podgorice od jutros je pod policijskom blokadom, zbog namjere Demokratskog fronta da ispred Skupštine organizuje nenajavljeni protest povodom rasprave o Zakonu.

Grupa sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske od ranih prijepodnevnih sati čeka ispred policijskih barikada u Podgorici na odluku Skupštine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj