MITING I KONTRAMITING U BANJOJ LUCI! Jedni traže smjenu Dragana Lukača, a drugi poručuju: “Napad na Lukača je napad na sve nas”

U banjalučkom parku Mladen Stojanović počelo je okupljanje građana na dva skupa koja su organizovana večeras u 18 h.

Jedan od skupova organizovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, nakon što je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, udario Stanivukovića na sjednici NSRS-a na kojoj je razmatran Program reformi BiH.

Opozicioni poslanici tvrde da je u NSRS-u dostavljena skraćena verzija teksta Programa reformi odnosno falsifikat, a za večeras su najavili da će građanima na mirnom okupljanju pokazati koji dijelovi su izostavljeni.

Ovo okupljanje je, kako kažu u opoziciji, organizovano kako bi bilo zaustavljeno nasilje i represija. Skupu bi trebalo da prisustvuju poslanici opozicije u NSRS-u i lideri opozicionih stranaka. 

Pod parolom „Stop nasilju“ organizatori protesta, osim smjene ministra, traže i krivičnu odgovornost za one koji su poslali i one koji su dozvolili da falsifikovan dokument uđe u Narodnu skupštinu bh. entiteta Republike Srpske.

Podršku im pružaju opozicionari iz cijele Republike Srpske, ali i građani koji su u park došli sa transparentima s natpisima „Dabogda vam bilo sve što mislite svom narodu” i “Nije vam žao što ste potpisali već što mi znamo”.

Građani nose i zastave bh. entiteta Republike Srpske, kao i zastave za obilježima SDS.

Za razliku od ranijih okupljanja, ovaj put je došlo mnogo više omladine, koja ranije nije dolazila na proteste u ovom broju. Na protestu su i Dragan Mektić, Milenko Mihajilica, Davor Šešić, Ivana Marković, kao i drugi poslanici PDP i SDS u NSRS.

U parku je mogo policijaca koji paze da se okupljenji na skupovima ne miješaju.

– Mi smo ovdje slobodno, ovo smo prvi tražili i zato je ovo naše mjesto – poručio je Stanivuković i ozvaničio početak skupa riječima: “Više nas je!”

Skup podrške vlastima bh. entiteta RS-a

Drugi skup, “Za Republiku Srpsku”, organizuje Udruženje “Čast otadžbine” iz Beograda u znak podrške institucijama RS-a. Ovaj skup podržali su predstavnici stranaka vladajuće kalicije u RS-u.

Skupove obezbjeđuje veliki broj pripadnika policije koji su uglavnom raspoređeni u parku i oko parka.

Predsjednik Udruženja “Veterani Republike Srpske” Duško Vukotić izjavio je juče da je, zbog pokušaja urušavanja institucije Narodne skupštine, potrebno da borci koji su stvarali Srpsku jasno pokažu jedinstvo.

Vukotić je naglasio da su povod za skup “Za Republiku Srpsku” koji organizuje više udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata događaji sa posebne sjednice Narodne skupštine, koji su šokirali javnost.

Koliko god neko ne volio Dragana Lukača, mi njega doživljavamo kao saborca i napad na njega je napad i pokušaj omalovažavanja svakog pripadnika Vojske i Policije Republike Srpske. Mi imamo prepoznatljivog Lukača na poziciji jedine oružane sile i ne možemo dopustiti da to rade klinci koji su rasli u svili i kadifi – istakao je on.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj