OKONČANI PROTESTI U BANJOJ LUCI! Izgledali su kao takmičenje vlasti i opozicije u ekstremizmu i anti-NATO retorici!

Protest opozicije u Banjaluci kojeg je organizovala opozicija u Republici Srpskoj, završen je. Protest su organizovali Draško Stanivuković (PDP), Jelena Trivić (PDP) i Nebojša Vukanović (SDS), a trajao je nešto manje od 90 minuta.

Završen provladin miting u Banjaluci: Lukač je heroj, ne damo RS

Skup je počeo u 18:00 sati u parku “Mladen Stojanović” – a na njemu su se mogle čuti poruke usmjerene protiv vlasti u Republici Srpskoj, odnosno protiv Milorada Dodika i Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, na protestu u Banjaluci kazao je da Program reformi koji je poslan u NATO – “vodi većinu srpskog naroda tamo gdje on ne želi biti”.

“To je kraj Republike Srpske, nikad im to nećemo oprostiti. O toj odluci je terbao da odlučuje narod, nećemo im oprostiti ni što su udarili mlađanog Draška Stanivukovića. Neću dužiti, došao sam da vas podržim i pozdravim. Došao sam da podržim ideju mladih i da predložim mladim revoluciju protiv onih koji uništiše i pokradoše Republiku Srpsku”, kazao je Tanić.

Milan Tubin, također iz SDS-a, je rekao da Dragan Lukač od 23. nije ministar u NSRS te je zatražio njegovu smjenu.

Također – uzvikivao je “ubice, ubice…”.

“Od Kosova do danas veći izdajnik ovom zemljom nije hodao od Milorada Dodika. To je nezapamćen zločin, a sada nas vodi u NATO. To je najveći zlotvor kojeg je majka mogla da rodi”, rekao je.

Poslanik u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS Nebojša Vukanović iz SDS-a na protestima opozicije u Banjaluci kazao je da je u Banjaluci pokrenut novi ustanak.

“Bogom ti se kunem Milorade i Čubriloviću, pogotovo Čubriloviću, kad-tad ćete odgovarati za ponižavanje RS. Želim i da se obrazim takozvanoj međunarodnoj zajednici, koju je jedan naš sugrađanin nazvao kurvom, a ja grobarima. Vi ste izvor zla i strani ambasadori koji podržavate nasilnike, koji dajete kredite. Mi svi nismo na prodaju. Nismo marionete. Pakuj se Inzko i vodi tri čauša, Dodika, Bakira i Čovića”, rekao je Vukanović.

“Ovdje smo mi slobodni, a tamo su oni natjerani. Hvala vam što ste slobodni i hrabri i što nedate na institucije RS. Zbog toga smo ovdje večeras”, poručila je poslanica u NSRS Jelena Trivić u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” na protestima opozicije.

“To što su oni uradili NSRS i narodu RS to je izjava. Dostaviti lažni dokument u Skupštinu je izdaja naroda RS”, kazala je Trivić koja je jedna od organizatorki protesta.

“Ko je odgovoran – koga je poslao i ko je dozvolio da takav dokument uđe i bude dostavljen nama. Tražimo odgovornost onih koji su to uradili. Drugo, smjena ministra Dragana Lukača. Četvrti put smo ovdje i nećemo stati, nećemo se umoriti, nećemo dozvoliti da nas sputaju. Imamo hrabrosti, petlje jer mi volimo ovu zemlju. Ova zemlja je i moja i vaša i niko nema pravo da nam to uzme”, rekla je Trivić okupljenima.

Draško Stanivuković, narodni poslanik PDP-a u NSRS, prije svog obraćanja na protestu opozicije u RS na gipsu je napisao ostavka – te okupljenim rekao da se i oni potpišu ako žele smjenu ministra unutrašnjih poslova RS – Dragana Lukača.

“Svi vi koji ste za ostavku – potpisujte se na gips, jer laže da je povrijeđen, žrtva i da je nešto njemu. Ostavka Lukača i njegove ručice kojom udara i mlati. Jači smo, više nas je, bolji smo”, rekao je Stanivuković.

U isto vrijeme zakazan je miting u organizaciji Udruženja ”Čast otadžbine” Beograd, kao podršku vlastima RS-a.

Završen provladin miting u Banjaluci

Skup “Za Republiku Srpsku” održan u Banjaluci na parkingu kod parka “Mladen Stojanović” je završen. Na skupu javnosti su se obratili brojni ‘ratni veterani’ iz bh. entiteta Republike Srpske, svi istaknuvši da su tu kako bi ‘odbranili ovaj bh. entitet’.

Veterani su istakli da je cilj posljednjih dešavanja u Narodnoj skupštini RS-a, “rušenje RS, reforma policije i formiranje policije BiH”, a najavili su da će “svojim životima braniti policiju RS”.

Takođe su naglasili da ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačom treba da se “ponose, da ga podržavaju i brane”.

“Naš ministar Dragan Lukač je heroj koji je krvlju branio Republiku Srpsku i zato ga ne damo, kao ni naše institucije”, poručili su ratni veterani.

U svojim govorima su, kažu, istrajali duže, čekajući da se drugi skup prije završi i opozicionari raziđu.

“Nas je 10.000 ovdje, a njih (opozcije) tamo 700”, ustvrdio je predsjednik veterana, Duško Vukotić koji je dodao još:

“Molio bih člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika dvije stvari: samo da nam kaže da ćemo ostati vojno neutralni i da će Dragan Lukač ostati na čelu policije.”

Nakon toga je kazao kako je uz Milorada Dodika i njegov način borbe za Republiku Srpsku. Za to mu se zahvalio, a prisutni su uzvikivali “Mile, Mile.”

Skupu su prisustvovali član Predsjedništva BiH iz bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, lider SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, lider NDP-a Dragan Čavić, novi predsjednik DNS-a Nenad Nešić, te članovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Reporterka N1 televizije Snežana Mitrović rekla je kako je na provladin skup stiglo i 16 autobusa sa ljudima, najviše iz Doboja. Na drugom skupu opozicije prisutnima su se obratili brojni opozicionari koji su ponovo zatražili ostavku Dragana Lukača.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj