NOVA VEĆINA IZABRALA NOVO RUKOVODSTVO SKUPŠTINE KS, KONAKOVIĆ SVOJU SMJENU NAZVAO ‘PUČEM’! Čelik, Kerla i Marić: Sve je bilo legalno, neka se žale Ustavnom sudu!

Mirza Čelik (SDA), koji je na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS koju je sazvala nova većina predvođena sa SDA izabran za predsjedavajućeg, ponovio je kako je došlo do ove sjednice poručivši da su ignorisani zahtjevi većine i da su željeli i da donesu odluku o budžetu kako građani ne bi ispaštali.

Čelik: Pozivamo premijera i Vladu KS da dođu na sjednicu u 15 sati

Ponovio je tok današnje sjednice i rekao kako će održati još jednu hitnu sjednicu danas u 15 sati na kojoj će se razmatrati budžet i odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Pozvao je sve da dođu i poručio je da trebaju pokazati kako “ova parlamentarna većina ne opstruiše procese u KS”. Pozvao je premijera i ministre da prisustvuju sjednici kako bi mogli usvojiti odluke.

“Legitimno je da 12 zastupnika podnese apelaciju Ustavnom sudu, mi smo legalisti i svaku presudu, rješenje ili mišljenje ćemo ispoštovati. I mi smo takve apelacije podnosili”, rekao je Čelik.

Kada je u pitanje ustavnost odluka o budžetu koje eventualno danas budu usvojene, Čelik je rekao da ustav propisuje da mogu donijeti odluku jer imaju 51 posto glasova.

Nakon konferencije za novinare uputit će poziv premijeru i Vladi za sastanak kako bi stavili na dnevni red budžet.

“Parlamentarna većina neće imati amandmane niti na jednu tačku dnevnog reda, usvojit ćemo sve njegove prijedloge”, kazao je, ali nije želio odgovoriti šta će biti ako se premijer i ministri ne pojave.

Bibija Kerla je kazala da je sve što su uradili legalno i u skladu s pravilima i izrazila nadu da će se premijer i ministri pojaviti.

‘Nismo imali pečate’

Zvonko Marić je rekao da je Skupština ustavno tijelo i da u demokratskom svijetu ne može se desiti da voljom većine upravlja manjina.

“Na sceni je nova parlamentarna većina i ona je ta koja preuzima odgovornost za sve procese u KS. Mislim da se ne treba razmatrati legitimnost. Danas nismo imali uvjete za rad, nismo imali pečat itd. Neko je radnicima to zabranio”, rekao je.

Marić je kazao da im nije potreban prijedlog dnevnog reda jer je premijer već to predložio ranije i oni su dobili te materijale za koje je SBB glasao te naglasio kako nema potrebe da se mijenja bilo šta što je Vlada donijela kada je u pitanju taj dokument.

“Ovih dana se pojavilo jako dosta teških riječi kao što je puč i da će život stati. Neće stati, zato smo i zakazali sjednicu. Danas nema odluke o smjeni Vlade. Želimo da građani koji su glasali za nas uđu u novu godinu bez brige jer će plata biti”, rekao je Marić.

Komentirajući rotaciju predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg, kazao je kako ne zna zbog čega se to desilo baš jučer i da nema ništa od brojanja krvnih zrnaca.

“Mislim da je najvažnije kako u funkciju staviti milione KM i krenemo naprijed s projektima. Koliko ja znam, današnja sjednica je po zakonu, a konačnu riječ će dati sud” , rekao je Marić.

Pozvao je na dostojanstvo jer to građani zaslužuju, a ne priče o neredima i incidentima.

Konaković: Dešava se puč u Kantonu Sarajevo

Danijela Kristić koja je na poziciji predsjedavajuće(g) Skupštine Kantona Sarajevo naslijedila Elmedina Konakovića nakon napuštanja današnje hitne sjednice Skupštine, izjavila je da kao pojedinac niko ne može da zakaže hitnu sjednicu.

-Prema Poslovniku hitnu sjednicu može utvrditi Kolegij. Jučer smo imali kolegij i donijeli zaključak da ćemo protiv Smiljane Viteškić podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja – kazala je Krstić u vezi sa činjenicom da je hitnu sjednicu za danas zakazala dopredsjedavajuća Skupštine KS Smiljana Viteškić.

Elmedin Konaković je izjavio da će SDA, zbog ovog što se danas dešava, paralizovati proces izbora nove vlade na duži period.

-Onako kako demokratiju interpretira SDA sa SBB-om značilo bi da ko god ima 18 ruku dođe u Skupštinu i počne da radi. SDA danas demonstrira najgori mogući oblik udara na sistem i derogira dokumente na kojima leži ova pravna država. Mi smo to dužni zaustaviti. Pravo da vam kažem, baš su pogriješili. Apelirat ćemo Ustavnom sudu odmah u ponedjeljak, računamo na neovisnost te institucije – rekao je, dodajući “očigledno nam šalju poruke da ovdje samo sila prolazi, sve ćemo uraditi da do toga ne dođe”.

O današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS koju je sazvala Viteškić, Konaković je rekao da je to sijelo u kojem učestvuje 18 zastupnika.

-Vidio sam sad kao sazivaju i drugu hitnu sjednicu. Ja ne znam šta ovi ljudi rade, sjednica je zakazana 16. januara – kazao je Konaković, ustvrdivši da se danas dešava puč u Kantonu Sarajevo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj