ITALIJANSKI KANDIDAT ZA OSKAR STIŽE U KINA: Ko je izdao Koza nostru?

Ko je izdao čuvenu sicilijansku mafijašku organizaciju Koza nostru? Kako je osamdesetih godina prošlog vijeka neustrašivi sudija Falkone uspio da pokrene slučaj protiv stotine članova mafije?

Nagrađivani italijanski reditelj Marko Belokio u svom najnovijem biografskom filmu “Izdajnik” (The Traitor) daje dramski odgovor na ova pitanja.

Godine 1986. koju svaki stariji Italijan pamti, na osuđeničkim klupama našla su se najozloglašenija imena Palerma.

Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Kanu, u takmičarskom programu za Zlatnu palmu, a nakon toga izabran je kao italijanski kandidat za nagradu Oskar.

Jedan od vodećih italijanskih reditelja Marko Belokio, autor filmova “Kina je blizu” i “U ime oca”, u ovom biografskom filmu prikazuje život Tomaza Bušeta, prvog mafijaškog doušnika na Siciliji osamdesetih godina, takozvanog “gazde dva svijeta”.

Poput paralelnog univerzuma koji ima svoja pravila i vrijednosti, Koza nostra je zastrašivanjem i likvidacijama utjerivala strah, a kad je dovedena pred sud, sam proces izvrgavala je ruglu:

“To je jedinstven proces. Proces koji priča priču o mafiji koja je pravila buku u sudnici, imala mogućnost da prekida sudije, bila je veoma moćna. Služili su se svim sredstvima. Igrali su se pozorišta, ali proces nije mogao biti prekinut”, rekao je reditelj Belokio navodeći da ga je intrigiralo tako nešto ozbiljno, što je na momente ličilo na teatar.

Film koji je dobitnik italijanske nagrade Zlatni globus pokupio je brojne pozitivne kritike, među kojima je i kritika “Guradiana” – Veliko, hrabro, samouvjereno filmsko ostvarenje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj