KOLINDA ZAPREPASTILA HRVATSKU JAVNOST: ‘Bilo je prijetnji pučem 2016. godine’

Kolinda Grabar-Kitarović danas je došla na televiziju N1 na kojoj je trebalo biti sučeljavanje između nje i protukandidata Zorana Milanovića koji se nije pojavio. 

Jedno od pitanja odnosilo se na izjavu Milijana Brkića koji je rekao da su Jude oni koji ne glasaju za nju. Na novinarsko pitanje hoće li stvarno građani koji ne glasaju za nju biti Jude i prema njoj, rekla je da neće biti jer će izaći na izbore, ali da će doći do povratka Hrvatske u, kako kaže, krizno stanje kakvo je bilo kada je ona postala predsjednica. 

“Bilo je prijetnji pučem i slično”

Počela je tako govoriti o predsjedničkim ovlastima pa je spomenula i pokušaj formiranja vlasti 2015. godine. A onda je rekla jednu izrazito bitnu stvar koja je gotovo prošla nezapaženo.

“Postoji pitanje poštivanja Ustava i formiranja vlasti nakon izbora. Mnogi su već zaboravili jer se puno toga u međuvremenu dogodilo da je, pogotovo kod prvog sastavljanja vlade, bilo puno problema, bilo i prijetnji pučem i slično. Ja sam se konzultirala s ustavnim stručnjacima kako postupiti dalje”, rekla je govoreći o ovlastima predsjednika na N1.

Mom suprugu je ponuđen status branitelja

Nadalje, Kolinda je rekla još jednu zanimljivu stvar koju nije imala potrebe dodatno objasniti.

“Braniteljima je trebalo ponuditi druge opcije, hoće li nastaviti školovanje, hoće li uzeti kredit i pokrenuti npr. OPG-ove. Kad god se pojavi neki lažni branitelj, to baca ljagu na sve prave branitelje. Brine me i velika stopa smrti u kojoj pati puno obitelji. Ja na njih gledam kao na svakog posebnog čovjeka, a ne kao brojeve”, rekla je predsjednica.

“Mom suprugu je ponuđen status branitelja. On je bio u ministarstvu u Zagrebu u vrijeme rata i ponuđen mu je status jer je bio vojno-tehničko osoblje. On je odbio”, rekla je Kolinda. No, nije detaljno obrazložila tko je, kad i zašto Jakovu nudio status branitelja kao da je riječ o nečemu što se može dobiti tek tako.

Prisjetila se prosvjeda branitelja.

“One grozne slike kada su specijalci krenuli na branitelje…kako da krenu jedni na druge kada se poštuju? Te grozne slike obišle su svijet”, rekla je.

“Licemjerno je da se u Hrvatskoj razgovara samo u smislu naknada koje primaju. Naravno da to treba riješiti. Naravno da njih sve ne treba stavljati u istu košaru”, rekla je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj