NAKON NAPADA NOŽEM NA RABINOVU KUĆU: Tramp traži jedinstvo u borbi protiv antisemitizma!

Američki predsjednik Donald Tramp zatražio je u nedjelju jedinstvo u borbi protiv antisemitizma, dan nakon napada na rabinovu kuću u državi New York, javio je BBC.

“Moramo se okupiti kako bi se borili, suprotstavili i iskorijenili zlu pošast antisemitizma”, rekao je na Twitteru američki predsjednik. Najmanje petero ljudi ozlijeđeno je u subotu u napadu u Monseyu, mjestu sjeverno od grada New Yorka.

Napadač je kasnije uhićen u njujorškom Harlemu. Optužen je za pokušaj ubojstva. Svjedoci kažu da je upao u kuću u kojoj se slavila Hanuka, izvukao veliki nož i počeo napadati ljude. Gosti su navodno na njega počeli bacati stolove i stolce, a on je najprije pokušao ući u sinagogu u susjedstvu, a potom je pobjegao automobilom.

Monsey se nalazi u okrugu Rockland u kojem su trećina Židovi, a među njima je i velika zajednica hasida, ortodoksnih Židova koji žive vrlo povučeno. Državna tužiteljica New Yorka Letitia James kazala je ranije da je “duboko uznemirena” događajem u Monseyu.

“Imamo nultu toleranciju prema djelima iz mržnje i nastavit ćemo pratiti ovu užasnu situaciju”, kazala je u objavi na Twitteru. Njujorška policija objavila je u petak da njezini pripadnici pojačano nadziru područja u kojima žive Židovi nakon niza antisemitskih napada. “Mržnji nema mjesta u našem gradu”, napisao je gradonačelnik Bill de Blasio u petak na Twitteru nazivajući te napade napadima na sve Njujorčane.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj