TRAMPOV ADUT U IGRI OKO OPOZIVA: ‘Svaki put kada pokušavaju zbaciti legitimnog predsjednika, njegovi glasači će uzvratiti’

Na Twitter računu predsjednika SAD-a Donalda Trampa ponovno je objavljena veza do članka pod nazivom ‘Navodni zviždač Centralne obavještajne agencije (CIA) koji je pomogao pokrenuti postupak za ‘impeachment’.

Potez je izazvao široku pažnju, jer se članak odnosi na ime koje se uglavnom čuva izvan kongresnih saslušanja i medijskih izvještaja. Izvorni tweet , koji je postavljen na račun “Trampove ratne sobe”, vodi do članka Washington Examiner-a od 3. decembra.

“Prilično je jednostavno. Zviždač CIA-e nije pravi zviždač!”, stoji u izvornom tweetu. Također sadrži i video u kojem medijske ličnosti i političari raspravljaju o postojanju duboke države, piše Fox News.

Tweet je bio odgovor odvjetniku zviždača Marku Zaidu, koji je pozvao da njegov klijent bude zaštićen od strane Senata u predstojećem suđenju o opozivu.

Preko vikenda se u početku činilo da je objava skinuta sa Trampovog računa, ali je opet bila vidljiva od nedjelje ujutro. Glasnogovornik Twittera izjavio je za CNN da je softverska pogreška utjecala na milijune računa, uključujući Trampov i ograničila vidljivost nekih tweetova.

Predstavnički dom Kongresa SAD-a je 18. decembra zvanično pokrenuo proceduru opoziva predsjednika zbog “zloupotrebe ovlasti” i “opstrukcije Kongresa”. Međutim, postavlja se pitanje zašto predsjednica doma Nancy Pelosi još nije poslala ova dva članka Senatu na suđenje.

Trampov adut u igri oko opoziva

Izborni stožer američkog predsjednika Donalda Trampa prihvatio je napore demokrata za Trampov opoziv kao svoj glavni adut za predsjedničke izbore 2020. vjerujući da će njegovi pristaše i politički nezadovoljnici glasati za njega na izborima u novembru.

‘Svaki put kada ljudi pokušavaju zbaciti legitimnog predsjednika, njegovi glasači će uzvratiti’, rekao je voditelj Trumpove kampanje Brad Parscale.

Podrška Trampu kreće se cijele godine preko  40 posto i ne pokazuje tendencije smanjenja u posljednja tri mjeseca. Demokrate čak imaju problema da vlastito birčako tijelo ubijede u neophodnost opoziva, dok među republikancima nema veće promjene u istom razdoblju. U posljednjoj anketi je oko 82 posto reklo da Trampa ne treba opozvati.

Oni koji žele opozvati Trampa nisu zainteresiraniji za glasanje nego što su bili kada je Zastupnički dom u oktobru pokrenuo istragu, pokazuju ankete, pa se time izvlači zaključak da će ovaj proces ipak značajnije mobilizirati Trampove birače.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj